Близо 60% от хотелите отчитат намаление в приходите си за октомври

48.3 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50 на сто" от разходите за дейността със собствени средства

24.11.2020 | 21:00 Редактор: Ралица Братанова
Близо 60% от хотелите отчитат намаление в приходите си за октомври

През октомври 59.9 на сто от управителите на места за настаняване отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 33.8 на сто посочват, че няма промяна. Данните са от последното месечното анкетно проучване на НСИ.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48.3 на сто от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50 на сто" от разходите за дейността със собствени средства, 26.2 на сто няма да могат да се справят сами, а 25.5 на сто от анкетираните посочват, че ще успеят "до 100 процента".

За бъдещата си активност в краткосрочен план през октомври 49.5 на сто от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, 29.7 на сто от тях смятат да продължат да работят, 16.8 на сто предвиждат временно да преустановят дейността си, а 3.1 на сто прогнозират да я прекратят.

През октомври 51.7 на сто от анкетираните от Националния статистически институт управителите на местата за настаняване смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62.3 на сто имат намерение да намалят цената на пакетните услуги, а 48.3 на сто - на нощувката.

За наетия персонал през последния месец анкетата регистрира увеличение на ръководителите, предприели основните мерки: "платен отпуск", "неплатен отпуск", "преминаване на непълно работно време", "намаляване на възнагражденията на персонала" и "дистанционна форма на работа".

Същевременно местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите за пореден месец, продължават да се увеличават и достигат 27.7 на сто.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК