Много неизвестни за малкия и средния бизнес заради новите мерки

След новината за ограниченията онлайн поръчките скочили драстично

24.11.2020 | 18:55 Редактор: Ивет Арабова

Новите мерки, които се обсъждат, са удар по малкия и среден бизнес – категорични са от бранша. Според собственика на една от най-големите вериги магазини за детски играчки, настоящата ситуация крие опасност някое дете да остане без играчка под коледната елха. 

"Така ще бъдат залети куриерските фирми от поръчки, колкото и да са добре организирани, ще има много тъжни деца по Коледа, неприятно изненадани хора", смята управителят на "Хиполенд" Мариан Колев.

Само за последните часове след новината за въвеждане на нови мерки, онлайн поръчките са скочили драстично. Много са неизвестните около фризьорските салони и студиата за красота. Ще работят или ще затварят – този въпрос измъчва собствениците. Един от тях е Владислава Иванова. В бизнеса е от близо 20 години, за първи път се сблъсква с подобна ситуация. 

"Хората звънят, притесняват се, искат да се направят красиви за празниците. Спадът в работата е около 80%, много време ще ни отнеме да се съвземем", разказа Владислава.

Споделя, че много от клиентите отказват часове, тъй като са болни или контактни. Не са малко и тези, които не посещават салона ѝ от страх. На работното й място са предприети всички необходими мерки за сигурност. 

Неизвестна е съдбата и на малките магазинчета. Райна има магазин за дрехи. Разказва, че ако ги затворят за втори път тази година, това ще е пагубно. 

"Ние нямаме работа, много малко работим, днес я има един клиент, я не, те и това искат да ни вземат. Нито ни дават обезщетения, нито ни спадат наемите, всичко си плащаме а не работим. Магазинът е много малък, повече от един клиент не може да влезе", сподели Райна Маджарова.

Тя е убедена, че магазини като нейния не могат да са огнище на зараза, защото площта е малка, повечето стока е навън, а клиентите са дисциплинирани.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК