България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В лапите на Ковид-19: Между конспирациите, отричането и страховете

Атакуваме истината, искаме да наложим нашата гледна точка, заяви Харалан Александров

20.11.2020 | 09:38 Редактор: Юлия Христова

Наред с пандемията тече един не по-малко бурен процес - по разпространение на фалшива или подвеждаща информация, наречена инфодемия

Ген. Мутафчийски беше осмян и атакуван. Да не забравяме, че живеем в информационна анархия. Медиите дават гледни точки и всички могат да произвеждат фалшиви факти, обстрелвани сме от такива. Това каза социалният антрополог Харалан Александров за "България сутрин".

Според него имало мощно лансиране за схващането, че вирус няма и това допринесло за сегашната ситуация.

"Има политически и бизнес интереси да се срещат хората и заведенията да работят. В България психичното здраве е в криза. Цивилизацията е направена да живее с вяра, че ако не днес, то утре ще сме безсмъртни и понякога атакуваме истината, защото искаме да наложим нашата гледна точка. Отричаме болката. Така се случи катастрофата в САЩ, в Европа. Вярваме, че природата е нещо сладко като панда, но тя иска да ни убие. Открихме, че без национална държава започваме да умираме, да се оглеждаме кой да поеме отговорност", коментира той. 

Той се надява, ако оцелеем, да изберем управляващи, които да реформират здравната система. 

"Не може да се преборим срещу конспиративното мислене. Светът е сложен и хората избират да мислят по този начин, когато става дума за антиваксърите. Тревогата не е от липсата на комуникация, а от ужаса от смъртта. Проблемът има културни и екзистенциални измерения. Всеки от нас, който има някакъв ресурс може да помогне - като кмета на Свищов, който стана доброволец, но не от популизъм", заяви Александров 

Пред Bulgaria ON AIR PR експертът Максим Бехар посочи: "Имаме данни само колко са заболели и умрели всяка сутрин, обед и вечер. Лесно е да критикуваш. Как е възможно да няма елементарен кол център, за да ти кажат "има толкова свободни легла в тази болница, толкова аптеки"...

По думите му липсва и говорител - един човек, който да казва как и какво да правим.

"Трябва да има място, където да се предизвика доверие в хората. Победата над Ковид е с ясна и точна комуникация", допълни той. 

"Какво значи твърди и меки мерки - трябва да има точни и ясни мерки, за които хората да са убедени", подчерта PR експертът. 

Бехар попита също как е възможно да няма институции, това за него било провал. 

"Въпросът е как да убедим хората да се пазят. Как да приложим закона, как да втълпим, че страхът е реален?!", допълни PR експертът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК