Проф. Ангелов: Вирусът ни опровергава ежедневно

Здравният министър заплаши с уволнения в болниците и РЗИ-тата

19.11.2020 | 10:49 Редактор: Тодор Петров

"Много се съсредоточаваме в ролята на PCR теста. Той е метод, който регистрира присъствието на дадения вирус в човека. При всички останали случаи, които протичат по типа на вирусната бронхопневмония, отрицателен PCR не означава, че пациентът е отрицателен", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Биологичното протичане на инфекцията при всеки човек е строго индивидуално, посочи той и съобщи за медици у нас, които се заразяват с коронавирус повторно.

"Крайните твърдения в медицинската наука са грешни. Винаги има обоснована среда - медицински факти, които са проверени във времето с научни проучвания с висока степен на достоверност. Не можем да правим твърдения и прогнози, защото вирусът ни опровергава ежедневно", подчерта проф. Ангелов.

"Към момента не предприемаме действия за регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR тестовете. Тоест, при позитивиране на антигенен тест, след него изискваме проверка от PCR тест", добави министърът.

По думите му има динамично развитие в клиничната картина на всеки един пациент и именно заради това линейките минават през няколко болници, за да настанят пациентите. 

"Няма да се примиря с неизпълнението в пълен обем на заповедите на министъра на здравеопазването - нежеланието или липсата на стройна организация да се преведат лечебните заведения в начина, по който е указано в заповедите", предупреди той. 

Здравният министър е възмутен и от липсата на контрол от директорите на РЗИ-тата, които не могат да въведат заповедите в тяхното изпълнение. Опитвал с различни методи това да се случва и скоро щяло да има персонални промени в местата, където заповедите не се спазват.

Министър Ангелов коментира и случая с двамата починали пациенти, които чакаха дълго пред болница в Пловдив. Той е поискал проверка от прокуратурата, освен вътрешната такава, която е назначена. 

"Лекарите и сестрите в клиниката са били достатъчни и са си били по местата. Здравната система се справя, но ако продължим с неразбирането и неспазването на мерките, ще загубим тези хора, а те са по местата си денонощно", настоя проф. Ангелов и изрази готовност да подаде оставка, ако се смята, че той е виновен за смъртните случаи.

Той апелира медиите да подкрепя здравната система и лекарите. Случилото се в Пловдив било върхът на айсберга и се случило, защото здравната система била нереформирана. Сега обаче не било време за реформа, а да създаваме комуникации, където те са скъсани - между аптеките и общопрактикуващите лекари.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Случилото се в Пловдив е недопустимо Сигнализирай за неуместен коментар