България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мутафчийски бил прав - стреснахме се, когато близките ни започнаха да боледуват

Ниските нива бяха временни, изисква се повече от обществото, каза проф. Ива Христова

20.11.2020 | 08:06 Редактор: Юлия Христова

Обективна и безусловна информация ли ни дава направен тест за коронавирус, кога може да е подвеждащ и превръща ли се в своеобразна присъда - дори за онези в перфектно здраве? 

Ген. Мутафчийски беше напълно прав какво ще се случи, ако обществото не успее да узрее за мерките. Сега има и подем на заболяването в европейските страни и България не прави изключение. Ниските нива бяха временни. Изисква се повече от обществото. Това каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "България сутрин".

Според нея се смята, че мерките сега не били изчерпани, за да се въвеждат нови. При повече заболели обаче, можело да очакваме повече и по-строги такива. 

"Към момента PCR тестовете са с най-висока чувствителност. Има значение взимането на материалите, транспортът им, както и времето,  изминало от заразяването. В първите няколко дни няма как вирусът да бъде доказан. Хората се стреснаха, когато техни близки започнаха да боледуват, някои от тях доста тежко. От нашето поведение зависи дали ще боледуваме или не", посочи проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

PCR тестовете били много надеждни - над 99%. На пазара имало тестове на различна цена, гамата била голяма, а цените били политика на лабораториите.

"Преди два дни излезе препоръка на ЕК за закупуване на антигенни тестове с цел разширяване на тестването. Последно поколение на антигенните тестове - те са бързи и се правят с минимално оборудване", подчерта проф. Ива Христова. 

PCR тестът обаче нямало да бъде изместен като "златен стандарт".

"Има много фактори, които влияят върху един тест. Ако сте бил контактен с болен, може да се изследвате след 5 дни", обясни тя.

"Не мисля, че има съществен смисъл да се изследва цялото население, защото след седмица нещата ще са променени. Тогава какво? Но има смисъл превантивно локално да се тестват хора", обясни още зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея ваксините са обезателни. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


8
0 rate up comment rate down comment 2
Б. М.
преди 3 години
Преди да отворят границата с Турция, в България върлуваше щам на Ковид, който се преболедуване леко и най - важното, НЕ ОСТАВЯШЕ НИКАКВИ ПОСЛЕДИЦИ в организма. Сега си "внесохме" нов щам(от ирански тип), от който едно, че се умира в пъти повече, друго, че прави кръвта на "пясък". Та "благодаря" на тези, които извършиха това деяние, опазиха ни от лекия щам, и ни докараха тежкия! Сигнализирай за неуместен коментар
7
3 rate up comment rate down comment 1
До екипа
преди 3 години
Моля Ви, изключете автокорекциите на текста - отвратителни са! Който е грамотен няма нужда от тях, а който си е неграмотен няма да му помогнат, даже и ако господ му държи ръката! Сигнализирай за неуместен коментар
6
13 rate up comment rate down comment 8
Някой си
преди 3 години
Ген. Мутафчийски е много полезен за България. Много голям специалист, спасил е живота и здравето на много хора. Изключително организиран и дисциплиниран военен, и за това явно са го избрали. Но го употребиха политически и всички го оплюха незаслужено. Но който се смее последен, най-добре се смее, както се казва ( не че някой се смее де). Аз знаех, че ще излезе прав, защото сме недисциплинирана нация. Сигнализирай за неуместен коментар
5
7 rate up comment rate down comment 8
До Нина
преди 3 години
Дълбоко се заблуждава, ти не умееш да преценява хората. Доц. Мангъров е добър, или даже отличен специалист, но нарочно говори накриво. Той е в ролята на "недооценения специалист", защото в началото не го избраха в НОЩ, и сега води война с "оценените специалисти". Сигнализирай за неуместен коментар
4
7 rate up comment rate down comment 8
Ваня
преди 3 години
Скрий се вече де, тровите и разболявате народа, знаете го добре. Стига психози и геноцид. Сигнализирай за неуместен коментар
3
18 rate up comment rate down comment 8
Една
преди 3 години
Мутафчийски е абсолютно адекватен на ситуацията Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 13
Оня
преди 3 години
Абе вие наистина сте луди! Побъркахте хората мамка ви *** ска! Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 20
Нина
преди 3 години