fallback

Напрежение в поликлиниките заради зоните за Ковид-19

Някои няма да заработят, ако не променят подготвения анекс между НЗОК и БЛС

20.11.2020 | 08:17 Автор: Тодор Петров

10 дни след заповедта за обособяване на ковид зони в поликлиниките, проверяваме дали функционират те по план и какво е нужно на личните лекари, за да се случи това. Разговаряхме с управителя на Пета поликлиника във Варна д-р Галинка Павлова, която е и бивш заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Положихме огромни усилия и въпреки оскъдните средства, с които разполага ДКЦ-то, успяхме да разделим потоците, да обособим кабинет, да избием врата за отделен вход, преградихме чакалнята. Осигурили сме екип от лекар и фелдшер, които ще работят в този кабинет, набавили сме бързи антигенни тестове", обясни тя в ефира на "България сутрин".

Д-р Павлова обаче уточни, че кабинетът все още не е заработил и няма да работи, ако не променят подготвения анекс между Здравната каса и Българския лекарски съюз. В него било записано, че екипът трябва да работи всеки ден не по-малко от 8 часа, а по думите ѝ това няма как да се случи. 

"Няма как да намерим лекари, които могат да отделят 8 часа дневно. Няма как да спрем потока от пациенти към другите кабинети. В ДКЦ-то при нас сме решили, че вторник и четвъртък спираме потока към другите кабинети - 10 часа седмично е добре. Едно от другите ДКЦ-та ще работи само събота и неделя. Нито едно ДКЦ във Варна няма да подпише договор, от което следва, че няма да има финансиране на тези кабинети и те няма да работят", разясни ситуацията д-р Павлова.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че само 3 от 9 ДКЦ-та в София не работят на 8 часа - те също няма да сключат договор, отбеляза управителят на Пета поликлиника във Варна. 

"Личните лекари във Варна не се включват в работата на тези кабинети. Отказват под предлог, че са изключително натоварени и няма как да отделят по 2-3 часа. Проблемът не е в хората, ние ще ги осигурим. Но няма как да затворим другите кабинети. Инфраструктурата не позволява изцяло да канализираме отделно потоците", каза още д-р Павлова.

Тя подчерта, че всяко ДКЦ, което се включи, ще бъде от помощ, но изготвящите анексите били администратори, които не познавали реалностите и как се случват нещата.

"Към коя заплата ще им давате по 1000 лева? Ако лекарят излезе от кабинета и не работи с направления, той няма откъде да получи заплата. Нека да се заплаща за толкова, за колкото работим. Тези 30 000 лева може да бъдат пропорционално изчислени и ако сега в ДКЦ-то има болни лекари, в следващия месец да си позволя повече часове, когато се върнат колеите", настоя д-р Павлова.

С нея са се свързали колеги от други градове, които са изправени пред същия проблем. По думите ѝ за момента те не срещат разбиране, въпреки че искат да бъдат по-ефективни.

"Нека не ни пречат да работим, нека ни създадат условия да работим", призова тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България сутрин
fallback