Ето как едно столично ДКЦ се включва в борбата с Ковид-19

Отделни входове и обособена зона за антигенен тест

09.11.2020 | 14:02 Редактор: Искра Ангелова

В борбата с Ковид-19 се включват и ДКЦ-та. По заповед на здравния министър те трябва да обособят ковид кабинети, където да се преглеждат и тестват с антигенни тестове хора със симптоми на коронавирус.

12-о ДКЦ в "Люлин" вече са готови с подготовката за обособяване на такъв кабинет.

"Този кабинет, който сме ситуирали в ДКЦ 12, ще бъде с отделен вход от основните ни входове. Пациентът ще влиза, има обособена зона за антигенен тест. Когато той се нуждае от лекарска помощ, влиза в лекарския кабинет, където ще има лекар, медицинска сестра. Подсигурили сме рентгенов лаборант, клиничен лаборант, санитар, дезинфектор, за да може, ако пациентът се нуждае от по-сериозна консултация - ще бъде прегледан и ще може да се направи снимка", обясни управителят на ДКЦ-то в "Люлин" д-р Васил Василев за Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че ще има и отделен коридор за такива пациенти, а съвместно с "Пирогов" правят и PCR тестове. Д-р Василев апелира към болницата да се отправят пациенти, които са със симптоми. 

В тестването на пациенти се включва и лаборантът Павлина Татева. 

"Изследваме бързи антигенни тестове, които сега са много актуални. Когато пациентът има оплаквания, са много показателни. Притеснявам се , защото се прибирам вкъщи при семейството си. Притеснявам се от пациенти да не се заразя. Иначе тук се спазват всички мерки - всякакви дезинфекции, всичко, което се изисква", обясни лаборантът.

При по-сериозни симптоми в бившата поликлиниката са подготвени и за рентгенови снимки. 12-то ДКЦ е обезпечено с достатъчно лични предпазни средства и медицински специалисти, категоричен беше управителят. Все пак на помощ ще се включат и двама специализанти от "Пирогов".

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 години
Даже почнаха да ги предлагат и дистанционно в така наречениете мобилни линейки Сигнализирай за неуместен коментар