България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ни изключително интересна Европейска нощ на учените

Иво Илиев с подробности в "България сутрин"

19.11.2020 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Осем дни остават до кулминацията на Европейската нощ на учените, която ще се проведе паралелно в 25 населени места в България и стотици в Европа.

"Между 27 и 29 ноември ще се проведе традиционно Европейската нощ на учените. Много учени се събират, за да представят интересни теми, с които да възбудят любопитството на хора от всички възрасти", посочи младият учен Иво Илиев, който е магистър по теоретична физика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант в същия университет.

По думите му в ефира на "България сутрин", не е никак лесно науката да бъде представена достъпно и разбираемо за всички поколения. Резултатите трябвало да бъдат представени по начин, който да убеди публиката, че трудът  на учените е смислен. 

"Много колеги от сферата на фармацията и медицината ще говорят за вирусите, не е задължително само за Ковид - какви са им минусите, каква им е ползата за природата. Всичко ще е онлайн. Това има плюсове за такова събитие. От компютъра си човек може да гледа лекции от над 20 наши партньори и 35 допълнително присъединени", сподели още той

Иво Илиев отчете пред Bulgaria ONAIR липсата на социализация като голям минус.

Суперкомпютър се очаква да заработи у нас през пролетта на 2021 г., а според младия учен този компютър е вид инфраструктура, която позволява да извършваме изчисления с голяма скорост. 

"По-голямата част от науката се финансира от обществото. Обществото спасява света, не точно самата наука. Финансирането на фундаментални изследвания винаги е помагало в историята на човечеството да се предотвратят кризи", каза още Иво Илиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК