България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

До какво води страхът от коронавируса?

Страхът е най-страшното нещо, коментира детският психолог Христо Монов

13.11.2020 | 08:13 Редактор: Ивет Арабова

Ковид-19 промени начина ни на живот и това вече се отразява на психиката ни. За навременна реакция призова още през пролетта Световната здравна организация. Помислихме ли и за този ефект от пандемията? 

"Още от началото на коронавируса колеги прогнозираха, че най-голямата вреда, която той ще нанесе, е именно по отношение на психиката. Страхът е най-страшното нещо. Живеем в непрекъснат стрес и то дълъг по време, а той е най-опасният", каза детският психолог Христо Монов в ефира на "България сутрин".

По думите му пандемията е просто едно изпитание, което може би е дошло навреме, преди да се случат по-страшни неща.

"В Щаба няма психолог. Откакто се занимавам с психология, непрекъснато казвам, че трябва да има национална психиатрична служба. Това е ресурс, който може да дава най-голям ефект в критични ситуации. Има голяма разлика между "умрял" и "починал", като въздействие върху хората", отбеляза Монов.

Той добави, че неговият пръв съвет към специалистите в Щаба би бил "Да говорим по друг начин".

"Трябва да разберем, че ние сме свързани и глобалният свят не е някаква фикция. Ако сега не го разберем, обричаме нашата цивилизация на неуспех. Виждам какво се случва в училище. Много от родителите видяха какво учат децата им и са критични. Децата носят бъдещето в себе си. Те се оказаха най-подготвени за тази ситуация", посочи детският психолог в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той апелира да опазим психиката им и да не всяваме страх. 

Вижте целия разговор във видеото и репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
Няма по-голям страх от самия страх Сигнализирай за неуместен коментар