България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Появи се страх, който изпразни заведенията и магазините

Вероятно броят на починалите ще продължава да расте, смята Тихомир Безлов

12.11.2020 | 08:42 Редактор: Радостина Димитрова

"През последните седмици виждаме, че има много починали от Ковид-19. Доскоро тези данни се коментираха от противниците на мерките, че смъртността през 2020 г. е по-ниска от тази през 2019. Сега има за първи път такъв рекорд, такова рязко покачване - за 44-ата седмица на 2020 г. има около 2700 починали. Вероятно броят на починалите ще продължава да расте и вероятно ще се удвоят." Това заяви в "България сутрин" експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

"Според мен проф. Мутафчийски започна да става прав, след като виждаме тези числа", отбеляза той.

"Един от големите проблеми е, че обществото се раздели. Появиха се хора, които предпочитаха да се противопоставят на мерките и да оспорват риска от Ковид-19. На много места в света има такова разделение - Испания, Италия, САЩ, за съжаление в България противопоставянето е силно, но виждаме, че в последните седмици ситуацията започна да се променя - появи се страх, който изпразни заведенията и магазините", посочи Безлов.

Според него реалността показва, че няма как да сме скептични към нещо, което води до такива последици.

"Както чехите казват - нашият успех пролетта ни доведе дотук - бързите мерки предизвикват социални и икономически проблеми, а бавните - здравни. Ситуацията ще продължава да се влошава", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му големият проблем е, че в момента всички действат на принципа проба-грешка.

"За разлика от март и април сега ни предстои зима и хората няма да могат да излизат навън", посочи Безлов.

Относно ваксините той заяви, че те изискват ново поколение хладилници и това е изключително скъпа логистика.

"Вероятно това могат да си го позволят страни като Германия, скандинавските страни, но това е изключително скъпа логистика. Ваксината трябва да се съхранява на -70 градуса. Министърът коментира, че засега България не се интересува от ваксината", сподели Безлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК