България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ковид-19 има огромно значение за изборите

Според Васил Тончев новите формации трябва да се доказват значително

10.11.2020 | 09:12 Редактор: Ивет Арабова

Хаос и напрежение в обществото - това показва проучване на "Сова Харис" по поръчка на "Tруд". Хората вече не искат предсрочни избори, но отказват да гласуват или не знаят за кого. Искат ГЕРБ и БСП да не бъдат във властта, но губят доверие и в новите кандидати като Слави Трифонов, например. 

Накъде ще избие напрежението в обществото в трудните дни на Ковид-19 и как ще повлияе кризата на развръзката от изборите?

"Имаме непосредствен пример от това, което се случи в САЩ. Ковид заразата е изиграла изключителна роля там. Хората над 65 г. са допринесли най-много за победата на Байдън. Борисов се справи много добре при първата вълна. Когато имахме по 20 случая, се взеха сериозни мерки, сега създадохме основа за широко дифузно разпространение", каза директорът на "Сова Харис" Васил Тончев в ефира на "България сутрин".

По думите му нещата сега изглеждат много по-неблагоприятно, а Ковид пандемията дава шанс на Борисов да се върне в по-добра кондиция пред избирателите, но сега ситуацията е много по-сложна.

"По чисто предизборни съображение той отпуска мерките. Попитали сме кои са най-влиятелните политици. Борисов и Радев са на върха с доста близка дистанция. Ковид-19 ще има решаващо значение за изборите, важно е и как ще се развият протестите", добави Тончев.

Според него отношението към новите формации е твърде меко и от това да харесаш някого до това да гласуваш за него - има доста голяма дистанция.

"Трябва да се доказват още значително. Слави Трифонов е отишъл от 10 на 7 процента, той избра тактика на наблюдател на събитията. По отношение на Ковид-19 се отнася доста скептично, това не му помага в тази ситуация. Той привлича симпатизанти от целия политически спектър, ГЕРБ му е най-големият "донор" на гласове", отбеляза директорът на "Сова Харис" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че при Мая Манолова основните привърженици са вляво от центъра, а убедително преизбирането на Корнелия Нинова начело на БСП не е дало възможност за разрастване на другите субекти в ляво.

"В момента политическото пространство е много раздробено. Пистата е открита за всички. Ако някоя от големите партии успее да изгради облика на победител, към нея тръгват много гласове. До този момент ГЕРБ и БСП не успяват да го направят", смята Васил Тончев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Д.ИВАНОВА
преди 3 години
В политиката-само един мандат и без смяна на партия,ако избраният не защитава интересите на народа и/или се облагоделтества от позицията на която е и злоупотребява с доверието на избирателите/народа/-СВАЛЯНЕ НА ИМУНИТЕТА И НАКАЗАНИЕ двойно по-тежко от предвиденото в закона ! Всички тези кандидати са ни познати-да се махат от политическата сцена,да си приберат и БОЙКО БОРИСОВ-мутрата от СИК Сигнализирай за неуместен коментар