България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Първан Симеонов: Най-важно е докъде ще стигне ръстът на Слави Трифонов

Според изпълнителния директор на "Галъп" традиционно българското общество е срещу управлението си

03.11.2020 | 09:31 Редактор: Георги Камарашев

От Отровното трио обявиха край на протестите в сегашната им форма. Какво успяха да постигнат българските граждани за 107 дни на недоволство?

"Все още може да има предсрочни избори. Все по-вероятно ми се струва да има редовни избори. Слушах Тошко Йорданов, той каза, че май коалиция няма да правят. Отровното трио трябва да направи някаква форма - политическата енергия трябва да се трансформира в политическа материя. Най-логично ми се струва да правят нещо с Мая Манолова", заяви политологът и изпълнителен директор на "Галъп" Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че всички играчи на политическата карта се преориентират в предизборен режим. Според него това е съвсем нормално нещо, което не трябва да ни учудва. 

"Имаше моменти, в които хората бяха на различни кръстовища - всеки си имаше различна барикада. Но врагът беше общ. Генералната репетиция беше миналата година на местните избори в София. Въпреки че оставка няма, много трудно ми се вижда Борисов да бъде припознат като основен управленец в страната в следващите години. Това е един от успехите на протеста. ДПС също успяха да ударят управленския модел", коментира политологът пред Bulgaria ON AIR.

Симеонов изрази мнение, че традиционно българското общество е срещу управлението си. Либералната общност подхождала с известно политическо високомерие към всички останали. Мая Манолова пък успяла да намери своето място на площада едва в последната фаза на протестите.

"Най-важното за мен е докъде може да стигне ръстът на Слави Трифонов. Другото голямо нещо е президентът Радев. Всеки авторитет в обществото се оказва в някакъв момент застрашен. Президентът като че ли остана единственият авторитет, който остана на плюс. Хората, които не обичат тази власт, ще продължат да не я обичат. Аритметиката ще остане същата, в крайна сметка", допълни той.

Изпълнителният директор на "Галъп" прогнозира, че вероятно от ГЕРБ ще продължат да раздават пари до края на управлението си. Коронакризата щяла да намали някои от различията в обществото. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
2 rate up comment rate down comment 1
Пенсионер
преди 2 години
Дрън, Дрън. На Слави и социолога Симеонов може да им е най-важно, но без да съм социолог, ще кажа, че на болшинството от хората- чалгата лъжата и лицемерието изобщо не са им важни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 4
Галъп
преди 2 години
Гледайте си у вашата паница, продажни тиквени семки Сигнализирай за неуместен коментар