България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициативата "Пресичам безопасно с Tedi" учи децата на правилата на пътя

В училищата трябва да има часове по безопасност на движението, коментира инспектор Ботева

02.11.2020 | 09:40 Редактор: Радостина Димитрова

Безопасност на движението се учи обикновено в часа на класа. Трябва да има обособени часове по безопасност на движението. Това заяви в студиото на "България сутрин" инспекторът от "Пътна полиция" Мария Ботева.

"Пътна полиция", заедно с "Тимбарк България", организират инициативата "Пресичам безопасно с Tedi", която има за цел да покаже на ученици от първи до трети клас правилата по пътищата.

"Подготвили сме три видеа, които започват с анимация, това дава на децата по-интересен поглед към пътната безопасност. Във всеки клип има 2 деца, снимани в България, които показват какво трябва и не трябва да се прави", поясни представителят на "Тимбарк България" Любов Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя разказа, че първоначалният замисъл на инициативата е бил в училищата директно да влязат полицаи с полицейски коли, но електронното обучение налага алтернативен вариант за провеждането на обучението.

"Не бива да вменяваме вина на деца при ПТП. Те не са възрастни и трябва да им обясняваме правилата, а не да ги съдим", отбеляза инспектор Ботева. 

Организаторите на кампанията обмислят тя да се провежда поне в следващите 4-5 години. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК