България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е близо до прототип на ваксина, ще трябват милиони от държавата

"Няма никаква ползва от антигенните тестове", заяви доц. Андрей Чорбанов

27.10.2020 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Теоретичната част на българска ваксина срещу коронавируса в голяма степен е завършена. Много скоро България ще има прототип на ваксина и предстоят предклинични изпитвания върху животни. След това ще бъде необходима ангажираност от държавата и фирма, която да произвежда ваксината. За целта ще трябва да бъдат отделени няколко милиона.

Това стана ясно от думите на ръководителя на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки лев, евро или долар, даден за ваксини, впоследствие се връща в икономиката като много по-големи печалби. Не мисля, че държавата не знае какво се случва, има достатъчно популярност на нашите усилия. Ще очакваме адекватност като поведение", заяви той.

Доц. Чорбанов не е сигурен, че ваксината на фармацевтичната компания "Астра Зенека" ще бъде за масово ползване, тъй като имало редица тестове, които трябва да се направят. Ако първа и втора фаза са по-бързи, то в крайния етап, когато се тества колко от 100 ваксинирани ще се разболеят, това бил ефективният тест. 

"Продуктът ще е толкова безопасен, колкото и нова генерация грипни ваксини, които за съжаление не са ефективни. Ваксината е специфичното средство, което би направило превантивна защита на цялото население. Всичко останало е терапия, когато хората са болни и вирусът е проникнал в тях. Няма нито едно лекарство, което може да бъде сложено като "златен" стандарт за лекуване", обясни ученият в студиото на "България сутрин".

По думите му задаващите се зимни вируси биха имали негативен ефект. На пазара има PCR китове, които разграничават грипните вируси и коронавируса, отбеляза той.

Според доц. Чорбанов няма никаква ползва от препоръчваните антигенни тестове. Те могат да покажат дали човек е развил инфекция, само че имаме близка среща с коронавирусите и всеки ги прекарва. Това щяло да доведе до жестоко объркване.

"Огромният брой от хората, прекарали вируса, изобщо не образуват антитела. Ще има фалшиво позитивни и фалшиво негативни. Проблемът е, че тестването на Т-клетъчен имунитет е скъпо", поясни ученият от БАН.

От Националния оперативен щаб призоваха да добавим витамин Д към вече добре познатите ни три Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина.

"Тук вече ще се съглася с Щаба. Витамин Д наистина е много важен фактор. Той е проблем на съвременното общество, прекарваме страшно много време затворени в офиси. Имаме дефицит на витамин Д, който води до списък с усложнения в имунната система. Но това не е безвреден витамин, трябва да бъде ползван при консултация с лекар. Не е нещо, което човек сам да си купува", коментира доц. Чорбанов.

"Вирусът показа много добре, че обществото ни никак не е функционално добре по отношение на здраве. Много от заболяванията, които наричахме хронични, когато проникна вирусът, разбрахме, че тези групи са страшно уязвими", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всички по целия свят казват, че имат ваксина, други и препарати за действие, ама хората все още умират. Трябвало да се тества - тогава да не казват, че има ваксина. Когато е налична на пазара тогава пишете статии. Сигнализирай за неуместен коментар