България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Незаконна практика: Ветеринарят на спасеното чихуахуа не бил регистриран

Изнасянето на животни с фалшиви документи било масова практика в България

19.10.2020 | 08:35 Редактор: Радостина Димитрова

Ветеринарят на спасеното от евтаназия в Норвегия чихуахуа не е регистриран и практикува незаконно. Това заяви Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" в ефира на "България сутрин".

"На пръв поглед паспортът на животното изглежда легитимен, има направена ваксина и поставен чип, но датата е много ранна и това буди съмнение в Норвегия, защото те имат стриктно законодателство", подчерта гостът на Bulgaria ОN AIR.

Той разказа още, че ветеринарят е от Тервел и няма регистрирана лекарска практика.

"Издали са му само предписание да си оправи документите, това е недопустимо. Трябва да има сигнал към прокуратурата, не само глоби, този човек подлежи на затвор", категоричен е Явор Гечев.

От думите му става ясно, че това е масова практика в България и се прави с търговска цел, защото цените на кучетата в Европа са много по-високи. 

"За щастие БАБХ са си научили уроците - нашите власти се оказаха по-гъвкави от норвежките, защото е неразумно здраво животно да бъде евтаназирано само защото е с фалшиви документи", каза Гечев и увери, че малкото чихуахуа вече е с редовен паспорт.

Кучето беше спасено след апел на легендарния актьор Жан Клод Ван Дам, който създаде петиция в подкрепа на мисията си в социалните мрежи. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК