България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Засега е невъзможно да има район "Чужбина"

"От 2 млн. души гласуват 100-110 хиляди", коментира Даниел Стефанов

12.10.2020 | 09:59 Редактор: Искра Ангелова

Как ще промени вота у нас създаването на район "Чужбина" - хаос или по-висока представителност? Нашите сънародници искат да гласуват по пощата, но и да посочват конкретно свои кандидати с листи в чужбина. 

"На този етап това е невъзможно. Не е ясен механизмът, по който това ще се осъществи. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тема. Има механизъм, по който спрямо избирателите в един район се определя мандатите, които този район носи или дава на парламента. В момента няма как да намерим числото, което отговаря на тези мандати в чужбина", каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов в "България сутрин".

Той подчерта, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, но реално тези, които гласуват, са 100-110 хиляди.

"Всеки един депутат в България представлява всички българи, а не само тези, които са гласували за него. Има капани, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че ДПС печели между 40 и 60% от гласовете зад граница", добави Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът смята, че хората справедливо искат по-голяма представителност, но няма да получават това, което искат чрез един район в чужбина.

"Хората в чужбина искат да гласуват по възможно най-лесния начин. За тях активната регистрацията, дали за изборния ден или за други етапи от изборния процес, не е приемлив. Това усложнява ситуацията. Район "Чужбина" е нещо, което много трудно може да се постигне и има спорни политически ефекти", категоричен бе Даниел Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК