България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българите в чужбина настояват за равни избирателни права

"Ще прокараме тези промени чрез следващите избори", посочи Стефан Манов

12.10.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да имат възможността да посочат свои представители. В петиция те искат повече секции зад граница и гласуване по пощата. Ще успеят ли да извоюват нови поправки в Изборния кодекс?

"Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. През 2016 г. след драматични промени в пленарната зала беше ограничено драстично правото на българските граждани да упражняват избирателните си права", коментира живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на "България сутрин" той посочи, че са успели частично да върнат избирателните секции, но големият проблем стои. По думите му българските граждани извън страната  на парламентарни избори не гласуват като българските граждани в страната

"Тук ние гласуваме само за партия, нашите гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. И подчерта, че не става дума за нещо специално или екзотично.

"С днешния парламент диалог няма, той е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество. Ще прокараме тези промени чрез следващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с реализиране не само на избирателен район в чужбина, но и с реализиране на дистанционно електронно гласуване.

Стефан Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

"Важно е ангажиментите и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", каза той за финал на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Еми да, след като така или наче гласуват, редно е да е за същото и по същия начин, както и хората в България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не плащат данъци и такси пък искат равни права, е няма да стане!!! Сигнализирай за неуместен коментар