Изпратени у нас пари от чужбина са с 60% по-малко спрямо 2019 г.

Световната банка прогнозира срив в преводите на мигрантите към родните им страни

29.09.2020 | 19:52 Редактор: Виктория Гетова

Парите, които нашите сънародници зад граница, изпращат на своите близки у нас, са намалели близо 9 пъти вследствие на ковид-кризата. Това показват данните на Българската народна банка.

За първата половина на годината емигрантите са изпратили в България около 266 млн. евро. Това е с близо 60 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато изпратените средства са 636 млн. евро.

Традиционно най-много пари изпращат българите в Германия. През последните шест месеца оттам в България са получени 55 млн. евро или три пъти по-малко в сравнение с 2019 г. Българската общност в Съединените щати е изпратила около 51 млн. евро. На трето място е Испания с 30 млн. евро. Великобритания, Гърция и Италия също са сред държавите, откъде идват най-много емигрантски пари.

Световната банка вече прогнозира срив в преводите на мигрантите към техните родни страни заради епидемията от коронавирус, която увеличи драстично безработицата в целия свят.

Предвижда се паричните преводи към страни с ниски и средни доходи да паднат с близо 20% до 445 млрд. долара, което представлява загуба на решаващ спасителен ресурс за много уязвими домакинства.

С близо 370 млн. евро по-малко са превели сънародниците ни зад граница към своите семейства за първите шест месеца на годината.

Статистиката включва изпратените средства от трайно заселилите се в чужбина българи, както и спестените и върнати пари от сезонните работници.

"По данни на БНБ са малко над 2 млрд. годишно, ако вземем данните за 2018 и 2019 г., тоест последните години преди кризата. Съизмерено към българската икономика това е над 3 % от БВП и вероятно над 5 % от общото потребление в страната", смята Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Експертите очакват, че заради намаляването на работните места зад граница, и през следващата година много наши сънародници, изпаднали от трудовия пазар в чужбина, ще се върнат у нас.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
ами да - хората започнаха да си харчат парите, където са ги изработили ... Сигнализирай за неуместен коментар