България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Преди зимата: Ще дишаме ли отново отровен въздух?

"55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво", каза Десислава Билева

12.10.2020 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова

15 000 българи загиват годишно заради мръсния въздух, който дишат. Стотици хиляди пък развиват хронични белодробни болести по същата причина. 35% от замърсяването на въздуха идва от печки на дърва и въглища. Според данни на Столичната община, 55 000 домакинства се отопляват по този начин. 

"На прага на новия отоплителен сезон за нас има две думи - контрол и превенция. Стартирахме с различни мерки, насочени върху най-основните замърсители, а именно битовото отопление. 55 000 домакинства се отопляват на твърдо битово гориво, но ние стартирахме 2 проекта за 57 млн. лв., с които ще подменим отоплителните устройства, които проявяват интерес и са подали заявление", каза зам.-кметът по екология в София Десислава Билева в студиото на "България сутрин". 

Хората имаха възможност да подадат своите заявления до 18 септември.

"Над 5500 домакинства се включиха в кампанията. И всички те, които отговарят на изискванията, са одобрени. Кампанията продължава и през 2021 г., отново ще пуснем покана към всички желаещи да сменят своето отопление и да изберат по-екологично. Приблизителният брой на отоплителните тела, които смятаме да сменим, е над 15 000. Смятаме, че ефектът ще е дългосрочен", допълни Билева пред Bulgaria ON AIR.

Тя каза още, че работата по проекта е била заедно с кметовете по райони.

"Във всяко от районните кметства има служител, който работи с хората. Има засилен интерес от "Красна поляна", "Слатина", "Витоша", "Нови Искър", подчерта експертът.

А по думите ѝ в ромските квартали има интерес към кампанията, но там се прилагат и редица други мерки.

"В "Красна поляна" и "Слатина" стартирахме с пилотен проект за подмяна на поставяне на т.нар. електростатични коминни филтри. В районите ще има засилен контрол на това какво горят хората. Въздухът е кауза на всеки един от нас. По нареждане на г-жа Фандъкова вече е в сила наредба, която позволява ние да контролираме както търговците, така и домакинствата, които се отопляват на дървесина", категорична е Десислава Билева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Без съмнение. Като добавим и тоя вирус, който удря точно белия броб и той... просто съжалявам хронично болните хора ( Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години