България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Диви животни слизат в града - как да реагираме

"В населените места са в търсене на храна", посочи д-р  Димитър Яновски 

08.10.2020 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

Лисица бе забелязана да се разхожда в столичния квартал "Младост". Оказва се, че дивите животни слизат в града все по-често.

"Причините могат да бъдат много. Лисиците са диви животни, слизат в населени места в търсене на храна. Лисиците са доста лесно адаптивни към градски и селски условия", каза ветеринарният лекар Димитър Яновски в "България сутрин".

Според него проблемът е в това как ние се поставяме в общите условия на природата. Със своята дейност човекът се е поставил в природата по-скоро след лисиците и ги отблъскваме от местообитанията им, нормално е те да се връщат, смята той.

"От дивото животно зависи как да реагираме. По-страшно от човека няма, не бива да се плашим от дивите животни. Лисиците няма как да ви навредят. Неадекватните реакции на човек може да доведат до агресия. Не трябва да се бяга - бягането може да е причина за преследване на плячката, ако е по-едър хищник. Запазва се спокойствие, мълчание, изчаквате хищникът да отмине. Важно е да не го предизвиквате", обясни д-р Яновски.

Трябва да обясним на децата, че не бива да пристискат животните в тесни пространства, за да може те да избягат, стана ясно още от думите му пред Bulgaria ON AIR.

"Ако бъдете ухапан от животно, хубаво е да потърсите лекарска помощ. Има противобесни центрове, правят се безплатни ваксини превантивно. Най-сериозното заболяване за месоядните е бесът. На дивите животни не им е мястото в домовете. Призовавам хората да се обръщат към съответните организации, ако намерят диво животно", коментира още д-р Яновски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 3 години
Как ще реагират българите? Българите са зли хора. И веднага ще започнат да убиват. Сигнализирай за неуместен коментар