България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да очакваме ли масово затваряне на училища заради Ковид-19?

Коментар на доц. д-р Лили Маринова от РЗИ-София

05.10.2020 | 09:01 Редактор: Тодор Петров

Около 100 деца и 99 учители са заразени с коронавирус от началото на учебната година. Данните са на Министерството на образованието. Ще се стигне ли до масово затваряне на училища?

"В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според които бихме могли да оценим риска, за да си представим каква е реалната ситуация за дадената училищна общност. Вземайки предвид всички стойности на основни епидемиологични показатели, дадено училище може да премине от присъствена в дистанционна форма на обучение, когато отсъстващите ученици са повече от 15% в цялото училище", заяви доц. д-р Лили Маринова, завеждаща отдел "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите" към РЗИ-София.

Тя уточни пред Bulgaria ON AIR, че на дистанционно обучение може да премине цяла паралелка, ако отсъстват 20% или повече от учениците в нея. Отсъствието обаче трябва да бъде по причина "наличие на симптоми на остро респираторно заболяване".

"Ако децата в предишния ден са яли развалена храна в училищния стол и имат неразположение, и това са 15% и повече, това не е причина учениците от тази паралелка или училището да премине в дистанционна форма на обучение заради Ковид-19", даде пример д-р Маринова в "България сутрин" и подчерта, че учениците трябва да имат симптоми на остро респираторно заболяване.

Всички контактни лица на ученика се карантинират, а сред тях спадат и съучениците му. Д-р Маринова отбеляза, че малките деца могат да бъдат преносители на заразата и това крие риск за възрастните хора. По тази причина се налага карантина, за да не бъде разпространена заразата.

Тя посочи, че все още сме много далеч от етап на ново затваряне на градовете и по-ресртриктивни мерки.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз го очаквам, още преди да беше почнала годината. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Развалена храна в училищния стол? Има ли го въобще това като опция...безобразие Сигнализирай за неуместен коментар