България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търсенето на противогрипна ваксина показвало загриженост към собственото здраве

Проф. Радка Аргирова с коментар върху коронавируса и сезонния грип

25.09.2020 | 08:37 Редактор: Ралица Братанова

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша.  88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец. 

На този фон коронавирусът у нас продължава да се разпространява. Расте броят на заразените учители и ученици.

"Всички лекари започнахме да говорим за бъдещия грип и възможностите за използване на ваксина отдавна. Може би това е една от предпоставките хората да започнат навреме да търсят противогрипните ваксини. Това, че ваксината се търси показва загриженост за собственото здраве и отговорност за него", коментира вирусологът от "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда" проф. Радка Аргирова в "България сутрин".

По думите ѝ при грипа, както и при Ковид-19, ако искаш да предпазиш себе си, предпазваш поне най-близките и допълни, че противогрипната ваксина не може да ни пази от коронавирус специфично, но неспецифично - да.

"България все още изостава и е една от страните с най-малък ваксинален обхват", допълни тя.

А на този фон 290 са новите случаи на Ковид-19 за последното денонощие при направени над 4 800 PCR теста.

"Нека да подчертаем, че ако гледаме само цифрите, това не дава пълен поглед. Става въпрос за локално разпространение на вируса, това не е дифузно. Тогава е ясно, че мерките, които могат да се вземат, са много по-адекватни", коментира вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Според нея училищата няма да станат червени точки на заразата.

"Доста се стреснаха родители и ученици. Това скоро ще намалее, но никога няма да бъде напълно ликвидирано. Винаги ще има тлеене на тази зараза, ако не се постоянства с мерките", смята проф. Аргирова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Побъркахме се с тоя вирус Сигнализирай за неуместен коментар