fallback

Ще бъдат ли глобявани родителите на болни деца?

"Предложението е смешно и тъжно", заяви Янка Такева

15.09.2020 | 09:15 Автор: Искра Ангелова

В безпрецедентна обстановка започва новата учебна година. Рисковете около Ковид-19 са много, а директори призовават родителите да пазят учители и персонал.  

Синдикати дори предлагат 1000 лева глоба за родители, които не приберат незабавно от училище болното си дете. 

"Българските учители се подготвяме още от миналата учебна година за тази, защото толкова месеца ние бяхме в електронно обучение от разстояние. Това беше много сериозна подготовка, за да имаме възможност в началото на учебната година да започнем в реална училищна среда, а ако се случи нещо - веднага да имаме възможност да преминем към друга форма на обучение", обясни председателят на синдиката на българските учители Янка Такева в "България сутрин".

Тя подчерта, че непрекъснато поддържа връзка с учители и директори от цялата страна.

"Българските училища и градини са готови за всякакъв вид предизвикателство. Училищата имат необходимите финансови средства. Имаме и информационни ресурси и в момента очакваме още 7000 лаптопа и айпад-а, които ще бъдат раздадени на ученици и учители където няма достатъчно", допълни Такева пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и предложението на синдикат "Образование" за глоба от 1000 за родителите, които не вземат незабавно болните си деца.

"Предложението на колегите от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е смешно и тъжно. Не могат да бъдат санкционирани родителите, те не могат да пристигнат за 5 минути от "Люлин" до "Младост" и от "Надежда" до район "Витоша". В малките населени места са по друг начин разстоянията. В една такава ситуация никой не е виновен - нито училището, нито родители, защото ние знаем какви са симптомите на Ковид-19", категорична е Янка Такева.

Тя допълни, че всички медицински лица в училищата и детските градини познават разликата между коронавируса и респираторните заболявания. Също така призова учителите да не ходят болни на работа.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR/ 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback