България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пулмолог: Училищата да решават сами за маските, шлемът е неефективен

"Трябва да управляваме разпространението на вируса", подчерта д-р Симидчиев

14.09.2020 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

В навечерието на завръщането в класните стаи, у някои хора все още витае страхът от коронавируса. А родители излизат на протест пред МОН заради задължителното носене на предпазни маски в училище.

"Всяко училище трябва само да взима това решение. Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо. Трябва да имаме съобразеност с обстановката. Рисковете не са еднакви при всяко едно дете. Самите деца нямат проблем с боледуването от коронавирус. Проблемът е, че те разнасят инфекцията. За деца, които нямат проблемни контакти вкъщи, не е риск да ходят и без маски в училище", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му шлемът пази дерматично по-малко от маската и носенето само на шлем е неефективно, докато носенето на маска е ефективно.

"Носенето само на шлем е неефективна мярка. Медицинската ѝ полза е много по-малка", подчерта пулмологът в студиото на "България сутрин".

СЗО препоръчва носенето на маска за деца над 12-годишна възраст. А според д-р Симидчиев проблемът е, че нямаме достатъчно доказателства за малките деца. Под или над 12 години, той смята, че е по-важно дали децата са рискови за пренасяне на инфекцията.

"Трябва да имаме разумна достатъчност по отношение на тази пандемия. Това можеше да ни запази икономически, социално и медицински. Когато се въведат твърде строги мерки и не се спазват, това е точно толкова лошо, колкото да не се въведат мерки и те да се спазват", подчерта д-р Симидчиев.

Специалистът отбеляза, че коронавирусът е една идея по-тежък от грипа, но срещу него нямаме нито ваксина, нито медикаменти. Той е на мнение е, че трябва да разглеждаме заболяването от гледна точка на риска. По-възрастните трябва много сериозно да спазват мерките - носене на маска, миене на ръце и дистанциране. Хората с нисък риск пък трябва да спазват мерките, за да не разпространяват вируса.

"Трябва да управляваме разпространението, а не смъртността. Броят на случаите расте, смъртността намалява. Няма да прилагаме такива мерки като в началото, защото познаваме вируса много по-добре. В момента трябва да управляваме риска от разпространение. Масово прилагане на имуностимулатори не върши работа", категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи още, че вирусът започва да се адаптира към нашата имунна система. Много e важно да имаме комуникационна кампания, за да разбере обществото, че трябва да бъдем социално отговорни, каза той за финал.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


7
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"Налагането на един стандарт за всички ученици от 1 до 12 клас е твърде общо"-много правилно...трябва да има някаква организация на часове и междучасия и по-малките да са отделени ...от по-големите Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Напълно неадекватено е това с маските Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
До 2 седмицисигурно пак ще затворят училищата Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Стига тормоз за децата! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Носенето на маска е доказано, че не предпазва от ковид19. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Как ще накараш деца да стоят с маски по цял ден. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Голямо изпитание ще е за деца и учители Сигнализирай за неуместен коментар