Доц. Чорбанов: Маските не спират разпространението на заразата

Прототипът на българската ваксината ще е готов октомври-ноември

08.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Високо напрежение между Гърция и Турция заради морските граници и находищата на газ в Средиземно море. Eрдoгaн пoиcкaл oт турcкитe гeнeрaли дa пoтoпят гръцки кoрaб. Тe oткaзaли, твърди германската преса, пoзoвaвaйки се нa турcки вoeнни изтoчници. Ще се стигне ли до конфликт между двете държави? В предаването „Брюксел 1“ гостува бившият генерален консул в Турция Георги Димов.

Протести, демонстрации, блокади в Европа срещу ковид-маските. Имат ли основание, докъде стигна разработката на ваксини и защо СЗО обърна позицията си? Сочената с пръст Швеция в началото на пандемията вече е давана за пример в борбата с коронавируса. В студиото на „Брюксел 1“ е доц. Андрей Чорбанов от БАН.

"Протестите в Европа срещу ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот." Това коментира в предаването "Брюксел 1" доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса. 

Преди седмица протестиращи срещу носенето на маски излязоха масово по улиците на Берлин, протести имаше и в Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

Експертът коментира, че маските не възпрепятстват разпространението на заразата.

Прототипът на българската ваксината ще е готов октомври-ноември. Оттук нататък започват скъпите тестове. В България нямаме организация, която да се ангажира с тестването и клиничното изследване на тези продукти.

Що се отнася до разработването на ваксини, Чорбанов каза, че това е сериозен бизнес. Ваксините се прилагат върху здрави хора и затова трябва да са безвредни. За да има резултат, необходими са минимум две ваксини.

Целия разговор можете да гледате в предаването "Брюксел 1" от 5.9.2020

 

Той подчерта, че СЗО се е компрометирала около корона-кризата.