България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огънят над Девин е обхванал между 1200 и 1500 дка борова гора

В близост до пожара има защитена област по "Натура"

09.09.2020 | 08:30 Редактор: Ивет Арабова

Голям пожар гори над Девин. Той вече е локализиран, но все още не е потушен. Огънят е обхванал между 1200 и 1500 декара борова гора. Пламъците са се разгорели отново вчера следобед, след като в понеделник на същото място е имало пожар, който е бил потушен.

Над 100 пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци участваха в гасенето на пожара. Потушен ли е напълно пожарът?

"В момента тук тече заседание, за съжаление пожарът още не е овладян на 100 процента. Обсъжда се идеята да бъдат извикани хеликоптери. Пожарът гори в местност с 40-50-годишна гора", каза за "България сутрин" зам.-областният управител на Смолян Андриян Петров.

В близост до огъня има защитена област по "Натура" с уникални видове за района.

"Няма опасност за населението, основната ни цел е да предпазим защитената зона. Потушени са пламъците в близост до вилите. Поддържаме връзка с ген. Николов в София, стремим се максимално бързо да се отправим към терена", добави Петров.

По думите му човешка небрежност или дейност е довела до възникването на пожара, но все още няма конкретна информация за причината за разпалването на огнената стихия.

"Това терен се използва за ловуване, пълно е с туристи в момента в Девин. Очевидно след няколко дни ще се разбере откъде е тръгнал огънят. В момента обсъждаме дали има необходимост от хеликоптер", добави Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нищо чудно и да е умишлен Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не бива да се допуска! Това е толкова разрушително! Сигнализирай за неуместен коментар