България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пострадалият журналист Димитър Кенаров: Нямам представа защо бях арестуван

Беше целенасочено полицаите да бъдат оставени над час да седят като мишена, посочи той

04.09.2020 | 10:11 Редактор: Юлия Христова

Освен пострадали протестиращи и полицаи, имаше множество сигнали за насилие от служителите на реда, а сред жертвите на агресията става и журналистът Димитър Кенаров. Как се е стигнало до бруталните удари над него и ареста му?

Не съм нарушавал обществения ред по никакъв начин. Когато напрежението ескалира, бях там като журналист. Работя на свободна практика. Подготвен съм за подобен тип ситуация. Бях изтласкан, бях свален на земята. Това каза за "България сутрин" журналистът Димитър Кенаров.

По думите му човек поема рискове, отивайки на подобно място, но насилието било целенасочено. Лично за него задържането му от органите на реда било за дълго без обвинения. 

"Беше целенасочено полицаите да бъдат оставени над час да търпят и да седят като мишена, да не правят абсолютно нищо и да бъдат държани под дъжд от камъни", допълни той за Bulgaria ON AIR.

Според него полицаите били шпионки в една далеч по-голяма политическа игра

"Камерата ми се търкулна, когато ме свалиха и изчезна. Не ми беше върната, тя просто изчезна. Около час 6 души седяхме в малък бус и изчаквахме. Накрая ни заведоха в Пето районно управление, нямам представа защо бях арестуван. Не съм участвал в сблъсъците. Трябва да даваме гласност на ставащото", обясни Кенаров. 

Той допълни, че ще си търси правата в съда и има изкарано медицинско свидетелство.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК