България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Борисов ще опита да остане на власт, няма логика за оставка

Коментар на доц. Татяна Буруджиева и Първан Симеонов

02.09.2020 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
Политолози: Борисов ще опита да остане на власт, няма логика за оставка

"Великото народно въстание е като Великото народно събрание - очакваме го, но сме дотук. Сблъсък ще има, той ще бъде в Народното събрание. Много е важно как партиите виждат този политически сезон", заяви политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ сблъсъкът продължава да бъде по линията правителство и мандат на Народното събрание. От друга страна, чисто технологично всички експерти казвали, че времето за осигуряване на машинно гласуване е поне 3-4 месеца. 

"Със сигурност някой ще опита да създаде напрежение отвън. Предполагам, че ще има и по-радикални участници в протеста. Вътре ще има напрежение, както каза доц. Буруджиева", съгласи се  политологът и изпълнителен директор на агенция ''Галъп Интернешънъл'' Първан Симеонов

Първан Симеонов, политологът и изпълнителен директор на агенция ''Галъп Интернешънъл'' 

"Машинното гласуване е балон под налягане. Машините не могат да гарантират неопорочаване на изборите", настоя доц. Татяна Буруджиева.

Симеонов пък посочи, че от много години властта е вписала в закона използването на машинно гласуване, но не го изпълнява.

"Има опасност някой да оспорва резултата на предстоящите избори. Градусът на напрежение между агитките е много висок. В патова ситуация сме, и двете страни се стягат", отбеляза Симеонов.

Според него премиерът Бойко Борисов много е разсъждавал на глас, слагал си е крайни срокове и си е навлякъл проблеми. 

"Ще се опита да остане. Освен фактор са неговите собствени нерви. Зависи от днешния ден. Ако протестът се радикализира, ще стане ефективен, но ще уплаши", коментира Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Буруджиева твърди, че няма логика Борисов да подава оставка. По думите ѝ той е лидер на партия и трябва да се съобразява с това какво ще може да покаже ГЕРБ до изборите. Според нея битката е персонална между премиера и президента.

"Ако хората искаха да пребият народните представители, щяха да отидат да ги пребият. Искам да имаме протест, който ще постигне своите политически цели, а не медиен титаничен ефект", подчерта доц. Буруджиева.

"Експертно правителство е възможно най-слабият вариант. България върви към политическа криза. Добрият начин да минем без нея е диалогът", изтъкна тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еми няма логика, нали така има иначе има избори. За пореден път нечии интереси са водещи! Сигнализирай за неуместен коментар