България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Част от колекция" възражда поезията на Димитър Воев

Подробности от режисьора на спектакъла Иван Юруков

31.08.2020 | 09:25 Редактор: Тодор Петров

Актьори възраждат поезията на Димитър Воев, който поставя началото на култовата група "Нова генерация". Автор и режисьор на спектакъла "Част от колекция" е Иван Юруков.

"Поезията е все така актуална, провокативна, истинска и въздействаща, както и през 90-те години. Мислещият човек търси промяна. Ние се отъждествяваме с философията на поезията на Воев. Направихме компилация от текстове по книгата "Поздрави от мен боговете" и решихме да я показваме само на автентични места. Опитахме да вкараме политическа сатира и философски поглед на артиста-бунтар. Успяхме да постигнем поетично звучене на тези провокативни текстове", разказа Юруков пред Bulgaria ON AIR.

На 3 септември актьорите от "Част от колекция" ще бъдат в Ямбол, на 4 септември ще го представят на "Аполония" в Созопол, а веднага след това и в Поморие. На 5 септември ще бъдат в морската градина в Бургас. В София зрителите ще могат да се насладят на спектакъла на 13,14 и 15 септември на Откритата сцена на Народния театър "Иван Вазов".

Според Иван Юруков случващото се в момента в България е естествен процес и трябва да го приемем. 

"Човек се интересува от изкуство само на пълен стомах, но човекът не е човек на пълен стомах без изкуство. Винаги трябва да се грижим артистите да живеят в добри условия", каза още той в студиото на "България сутрин"

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК