България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли българска следа в отравянето на Навални?

Коментар на международните анализатори Чавдар Стефанов и Николай Кръстев

28.08.2020 | 08:58 Редактор: Ивет Арабова

Най-радикалният опозиционер в Москва - Алексей Навални, може да се окаже отровен с вещество, което беше намерено в организма на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. Германските лекари са поискали медицинските документи на Гебрев, за да сравнят. 

"Не бих казал, че Навални е най-радикалният руски опозиционер, но е най-известният. Руските държавни медии за първи път споменаха името му. Навални е разобличител на корупцията, на изборите взе 27% от гласовете", каза в "България сутрин" дългогодишният кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов.

По думите му Навални е главно политик, не толкова блогър, а опозицията в Русия веднага е свързала отравянето му с властта.

"Навални може да обърка плановете на Кремъл за предстоящите регионални избори. Вече се появиха много алтернативни кандидати на управляващите. В Русия се задават нови процеси", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR дългогодишният кореспондент на БНР в Москва Николай Кръстев.

Стефанов добави, че фалшифицирането на избори е основното, заради което Навални създал т.нар. "умно гласуване".

"Навални обърка много от сметките на Кремъл и на близките до режима милиардери. Въпросът е кой ще оглави руската опозиция сега и има ли алтернатива на Навални", смята Кръстев.

"Беларус също е тема, която поставя Путин в неудобно положение. Русия в момента прилича на един клокочещ котел. Важни са сега местните избори, където ще станат ясни някои тенденции. Важно и какво ще предприеме Владимир Путин", подчерта Чавдар Стефанов.

По думите на Николай Кръстев, случаят "Гебрев" е показал много пропуски в защитата на подобен тип хора, които имат собствена икономическа политика по отношение на руските планове. "Отравянето на Гебрев стана, защото бизнесменът си позволи да обърка плановете на Кремъл с цел превъоръжаване на отделни държави. Много закъсняхме със случая с Гебрев, не изгонихме нито един руски дипломат", допълни той.

"Болница "Шарите" засега не коментира този факт, но мекушава беше българската политика по случая "Гебрев" преди 4-5 години. В Беларус демонстрациите са абсолютно мирни, но руските медии говорят дали има русофобски изявления в Беларус. Президентският говорител каза, че още в първите часове са му били антропин", посочи Стефанов.

Николай Кръстев прогнозира, че краят на управлението на Александър Лукашенко в Беларус наближава много скоро.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Айде пък сега....и тук българска следа Сигнализирай за неуместен коментар