Германски медици откриха сходство в отравянето на Навални и Гебрев

Експертите са осъществили връзка с българските си колеги, лекували бизнесмена през 2015 г.

27.08.2020 | 11:20 Редактор: Виктория Гетова
Германски медици откриха сходство в отравянето на Навални и Гебрев

Германските лекари от клиниката "Шарите", които лекуват руския опозиционер Алексей Навални, са се свързали с българските медици, лекували бизнесмена Емилиян Гебрев, отровен в България през 2015 г. , пишат "Инсайдър", "Шпигел" и "Белингкат", информира руският всекидневник "РБК", цитиран от dnes.bg.

Според посочените издания разговорите между германските и българските медици показват, че експертите от "Шарите" виждат сходство между двата инцидента.

Експерти, цитирани от "Шпигел", смятат, че Навални е бил подложен на въздействието на същото вещество от групата на органофосфатите, с каквото е бил отровен Гебрев. Към тях спадат инсектициди и нервни токсини като например заринът и препаратът "Новичок", се казва в материала.

На 24 август германските лекари заявиха, че клиничните данни от прегледа на Навални говорят за отравяне. От клиниката уточниха, че интоксикацията може да е били предизвикана от вещество от групата на активните съставки на инхибиторите на холинестеразата. Конкретното вещество засега не е определено.

Емилиян Гебрев и синът му Христо се почувстваха зле в София в края на април 2015 г. Гебрев изпадна в кома. Според цитирани в медиите експерти от университета в Хелзинки двамата може да са били отровени с "Новичок". След месец здравословното състояние на бизнесмена започна да се подобрява, но през май 2015 г. се наложи той отново да бъде лекуван в болница, припомня "РБК".

През ноември 2019 г. "Инсайдър", "Шпигел" и "Белингкат" съобщиха, че към отравянето на Гебрев може да са били причастни осем сътрудници на руското военно разузнаване.

Единият от тях – Сергей Федотов /според изданията истинското му име е Денис Сергеев/ може да е причастен също и към отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон, писаха "Инсайдър" и "Белингкат". Британската страна заяви, че Скрипал са били отровени с "Новичок", произведен в Русия. Москва отрича обвиненията в причастност към отравянето.

Както пише „Шпигел“ в публикация от 26 август, ако бъде доказано, че Навални е отровен с вещество от групата на "Новичок", това ще предизвика въпроси как се е случило това, тъй като веществото може да попадне в организма не само чрез течности, но и чрез горните дихателни пътища и през кожата, посочва "РБК".

Навални се почувства зле на 20 август по време на полет от Томск за Москва. Самолетът извърши кацане в Омск, където руският опозиционер беше хоспитализиран. Оттогава той е в кома. Руските лекари извършиха редица изследвания и стигнаха до извода, че случилото се не е отравяне. На 22 август Навални беше транспортиран за лечение в Германия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Толкова ли е трудно да се установи тоя Новичок? Как така може би? Нали е при тях и го изследват! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години