България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Испания: Смразяващи данни за заразени, има напрежение

Навън задължително се носи  маска, има случаи, в които е забранено пушенето 

27.08.2020 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

Испания отново свети в червено, регистрирайки хиляди нови случаи на заразени с коронавирус. В поредния рунд на битката с инфекциозното заболяване властите обмислят да включат и армията, която да помага при ограничаване на заразата. В страната са регистрирани над 3600 случая на заразени през последното денонощие.

"Последните дни са със смразяващи данни. В Каталуния всеки ден има по около 1300 случая. За завръщане на някои от мерките се говори от средата на юли. Не говорим за пълна карантина, но навън се носи задължително маска. Има дори случаи, в които е забранено пушенето навън", разказа в "България сутрин" журналистът Виктория Георгиева, която живее в Барселона.

Тя посочи, че наближава началото на учебната година и това ще създаде допълнителни трудности на властите. А към момента няма автономни области, които да са приложили извънредно положение. 

"Армията не е точно мобилизирана, защото не са на улицата. Това е предложение на Педро Санчес към президентите на автономните области. Наеха се много нови работници, които се занимават с това да проследяват контактните на заразеното лице и да контролират развитието на ситуацията. Имаме различни огнища из цяла Испания", сподели още сънародничката ни пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Виктория испанците са се опасявали много от отварянето на туристическия сектор. Според нея обаче проблемът с бума на заразени е на вътрешно ниво и не се дължи на туристите и сезонните работници

"След толкова месеци затворени вкъщи, хората излязоха на улиците и не се прибираха с часове, срещаха се с приятели, със семейство. По-младите не спазваха до такава степен мерките. Средната възраст на заразените е 38 години, което е показателно", коментира журналистът.

"Има напрежение и притеснение във всички хора. Опитваме се да свикнем да живеем с коронавируса. На излизане от Испания ме пуснаха без нищо, докато в България веднага ми премериха температурата. В моя роден град нещата са много по-спокойни", каза Виктория Георгиева за финал.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 1
Жижи
преди 3 години
Няма такива филми,всичко е лъжа и пропаганда. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
Кофти е положението в Испания Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
айде, поредната "драма куийн" Сигнализирай за неуместен коментар