България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калфин: Увеличава се разликата между бедни и богати, ще има тежки последици

Няма желание за развитие на социалната политика, заяви той

18.08.2020 | 09:34 Редактор: Юлия Христова

Недоверието към правителството расте. Нараства и желанието сред част от обществото за оставка на управляващите и предсрочни избори - независимо, че блокадите и протестите до момента не произведоха нови лидери или ясно очертана алтернатива. Изводите са от последното национално социологическо проучване на "Галъп".

В тази ситуация очевидно има отвличане на вниманието. Ако има кризисен период, той ще е есента и зимата. Цялата тема с Конституцията няма да се случи, тя просто отвлича внимание. Това каза за "България сутрин" бившият социален и външен министър Ивайло Калфин.

По думите му българинът трудно излиза на протест, а демонстрациите не са първите подобни.

"Очевидно е преляла чашата и хората няма лесно да се приберат в дома си. Никога не е имало успех, когато управляващите искат още един шанс за няколко месеца. България е единствената страна, в която се увеличава разликата между най-бедни и най-богати, което ще доведе до тежки последици", заяви той.

Според политика няма цялостна концепция на кого и как се дават пари. Парите за пенсионерите щели да свършат през ноември, а това не било начин за справяне с политическа криза.

"Зимата действително ще бъде трудна. Пари има, те са ясно разписани, но се раздават като бонбонки, докато обикаля премиерът с джипа. ГЕРБ заприлича на всички останали партии", коментира още Калфин.

По думите му политика се прави с ясни цели, а в нея трябва да влизат млади лица. 

"Няма желание за развитие на социалната политика. В България се появяват формации с доста размита политическа физиономия. Подозирам, че надали ще видим нещо много различно в следващия парламент", каза още бившият министър.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Кармен, кой те е излъгал, че преди 90-те години е имало социална система? Всички работеха, нямаше безработица, а болните хора и деца бяха настанявани в домове, нямаше социални асистенти и пари за болни не се даваха! Удържаше се ергенски данък на всички навършили 25 г. и невстъпили в брак, и на бездетните семейства/което си беще гавра/! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Адвокат Тенев
преди 3 години
Гледайте колко год.по телевизиите какви "сладки и правилни" приказки се изговориха и продължават да се говорят и.....НИЩО Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Кармен Младенова
преди 3 години
Ще има да сънуваме скромната но ефективна социална система отпреди 90те год. Сигнализирай за неуместен коментар