Проектът за Конституция на ГЕРБ предлага премахване на Великото народно събрание

Предвижда се и създаване на отделна глава за омбудсмана

17.08.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

Премахване на Великото народно събрание и прехвърляне на правомощията му на обикновеното Народно събрание. Това е една от промените в проекта за нова Конституция на ГЕРБ. 

Право на промяна на Основния закон ще имат 1/4 от народните представители и президента. Предложения за промени в закони ще могат да правят съдии и прокурори. Президентът обаче няма да участва в избора на "тримата големи" в съдебната власт. Няма и текстове, свързани с по-голяма отчетност на главния прокурор. 

Останалите предложения са: намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите; намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

Според бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров проектът е обида както за българските граждани, така и за юристите в България.  "Това, което констатирах още от пръв поглед, е, че това е един нескопосан проект, който е срам за онези, които са го съставили и не е лошо техните имена да бъдат обявени публично. Ако дам срок от 1 седмица на моите студенти във втори курс в Юридическия факултет, те ще се справят много по-добре", смята той.

Според проф. Киров проектът е пълен с противоречия, като се започне още с главата с основните начала, където са изведени символите на държавата, а не основните ѝ принципи. Предложението за премахване на Велико народно събрание също било "недомислено".

Проектът на ГЕРБ вече е разпратен до лидерите на всички парламентарни партии и независими депутати, а в началото на следващата седмица започват и консултации за постигане на широка подкрепа за свикване на Велико народно събрание.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК