България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съществува ли връзка между протестите по цял свят?

Коментар на Анна Кръстева и Милен Кермедчиев

12.08.2020 | 09:26 Редактор: Виктория Гетова

Какъв е залогът на протестите у нас и има ли връзка между протестиращите по света?

"Има вълни на протести. У нас се наблюдава сблъсък на две поколения - на джипа и на Интернет. Виждаме колко трудно намират диалог помежду си. Управляващите са загубени в интерпретацията на политически искания, те отговарят със социални мерки за пенсионерите. Те искат да превърнат овластени граждани в социално слаби", заяви преподавателят по политически науки проф. д-р Анна Кръстева в студиото на "България сутрин".

Според бившия зам.-министър на МВнР Милен Керемедчиев всички социални искания, са породени от несигурността на хората.

"Това, което обединява всички протести, е пандемията от коронавируса. Ескалацията се породи от това, че хората рязко загубиха своите работни места и държавата започна да бъде много важен фактор, тъй като тя решава кое предприятие да спаси", допълни Кермедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думи на Кръстева геополитическата конфигурация е изключително динамична.

"Тя се определя спрямо американските избори. Китай е против Тръмп, Русия - против Байдън. Това ново лидерство е технологично. Хибридна война се прилага от всички, независимо от техните предпочитания", посочи преподавателят по политически науки, като добави, че отговорът на протестиращите е много ясен "избираме европейската си идентичност".

"България не може да бъде приятел с всички държави особено с големите играчи при толкова рязко противопоставяне. Вече сме взели стратегическото решение каква държава да бъдем", обясни Керемедчиев.

По негови думи младите хора биват отблъснати, а те са бъдещи гласоподаватели.

"Пред европейските лидери стои един много тежък въпрос, най-вече към Меркел, доколко ще продължи подкрепата на Германия към политиката на това правителство", каза още Милен Керемедчиев.

Кръстева е на мнение, че сигурността и енергийна дипломация в момента са синоними и определят геополитиката.

"Силна е заявката на САЩ да предопределят енергийните избори и на европейските си партньори, те са еднакво резервирани и към "Турски поток" и към "Северен поток 2". Ангажираността на България с този поток е голяма въпросителна", коментира тя.

Керемедчиев допълни, че Източна Европа е сред приоритетите за външна политика на САЩ.

"Русия винаги е използвала енергетиката за политически цели. САЩ искат да затворят двете врати, по които минават руските енергийните потоци и руската политика", обясни той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Не мога да разбера- дори да подаде оставка правителството, нали пак същите ще бъдат избрани Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Връзката е че на хората им писна, искат спокойствие... Сигнализирай за неуместен коментар