България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестите през погледа на сънародниците ни в Чикаго

Коментар на Даниел Дженев в "България сутрин"

05.08.2020 | 09:00 Редактор: Наталия Тотева

На 9 август ще се проведе следващият протест в предградията на Чикаго. Сънародниците ни извън граница подкрепят антиправителствените мероприятия у нас.

Даниел Дженев е инициатор на протестните действия в Чикаго. Той коментира за "България сутрин", че местоположението са предградията на града с идеята да се даде възможност на хората, които имат семейства, да присъстват.

"Мислим да съберем много повече съмишленици, които да подкрепят българите, които са по улиците и на площадите в нашата страна. Въпреки че живеем в чужбина, ние непрекъснато следим какво става там, имаме деца. Един ден може нашите деца да се върнат, да отворят бизнес", каза Дженев за Bulgaria ON AIR.

Справедливо правосъдие, по-добро здравеопазване, адекватна социална система. Това са част от надписите на плакатите на протестиращите в Чикаго. 

"Искаме да покажем солидарност и да вдъхнем кураж на хората в България. Искаме да покажем на нашите сънародници как от Западна Европа, от Америка, от Канада, Австралия, по целия свят българите милеят за България. Ако вярвате в нещо, продължавайте да го правите и не се страхувайте от последици, от държавата, от града, в който живеете", призова гостът.

Относно ситуацията с коронавирусната пандемия, Дженев посочи, че Чикаго е ударен по-рано от коронавируса, заедно с други американски градове.

"Най-високият пик беше март-април-май и е поотминал. В момента сме в четвърта фаза и е разрешено от представители на града да се събират до 50 души", обясни той.

Събеседникът отбеляза, че митингът не се организира всяка седмица, а през две седмици поради съображения за безопасност.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК