България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как ще бъде овладяно огнището на Ковид-19 в дома за възрастни в Русе?

Броят на заразените там остана непроменен - 90 души

04.08.2020 | 08:08 Редактор: Искра Ангелова

Трета жертва от дома за стари хора "Възраждане" в Русе. Става въпрос за жена на 89 години, броят на заразените там остана непроменен - 90 души.

"Приключи вземането на PCR тестовете в дом "Възраждане". 72 са тестовете, които са взети от служители на персонала, а от тях 7 са положителни, като 3 са от основния персонал - една медицинска сестра и две санитарки. 4 са от помощния персонал. От служителите, настанени в болница, са санитарката и три лица от помощния персонал", обясни началникът на отдела "Социални дейности" в община Русе Катя Петрова за "България сутрин".

И допълни, че са изследвани 184 потребители.

"От тях отрицателните тестове са на 101. Положителните проби са 83, 24-ма от хората са настанени в болнични заведения, двама са в отпуск, а 38 са изолирани на четвъртия етаж на специализираната институция. Останалите са на вила в село Николово. Изключително динамично беше развитието на ситуацията петък, събота и неделя. От белодробната болница д-р Метев извърши визитация в петъчния ден на всички, които са изолирани и на четвъртия етаж. Обсъдихме какви ще бъдат стъпките при влошаването на състоянието на потребителите", каза още Петрова.

Началникът на отдел "Социални дейности" коментира, че са обмисляли различни варианти за овладяване на ситуацията.

"Обособили сме четвъртия етаж на дома за стари хора, като етаж с 60 стаи, на който са настанени потребители с положителни тестове. Другата база, в която има положителни проби, е общинската вила в село Николово", добави още Катя Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че е имало проблем с някои от хората, които не са искали да напуснат стаите си, а персоналът е положил големи усилия, за да се справи с тях.

"В крайна сметка останаха 7 човека, които са на третия етаж, а трябваше да се качат на четвъртия. Ние следваме определения план, така или иначе трябва да качим положителните на този етаж - се наложи да поканим и се отзоваха психолози от полицията, които разговаряха с тези лица. В момента със само двама от тези седем се водят разговори, за да променят стаите си", каза още Петрова.

Специалистът добави, че има и напуснали служители, но според нея това не е изход от ситуацията.

Вижте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК