СДВР: Има голяма вероятност да се стигне до физически сблъсъци

"Който иска да протестира, нека го прави по законов начин", призова ст. комисар Георги Хаджиев

30.07.2020 | 08:30 Редактор: Юлия Христова

Цяла нощ сме водили разговори с протестиращи, в малките часове постигнахме резултати и 4-5 кръстовища бяха отворени. Призовавам да сме толерантни. В момента Орлов мост е блокиран, ще има дискомфорт за столичани. Няма резултат в опитите за преговори. Опитваме да спазваме правата и на протестиращите, и на останалите граждани. Това каза на извънреден брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

В момента на Орлов мост има около 10 палатки, на площад "Независимост" са около 8 и има десетина протестиращи.

По думите на началника на СДВР, въпреки усилията на полицията има вероятност да се стигне до физически сблъсъци.

"Важно е да сме толерантни. Никога не изхождаме от позицията на силата, опитваме да водим диалог. И другите граждани имат права, трябва да стигнат до работата си. Да запазим мира - който иска да протестира, нека го прави по законов начин", категоричен бе той. 

Няма задържани от снощния протест в столицата, стана ясно още от брифинга на СДВР. 

"Идеята не е да задържаме лица. Всичко трябва да стане демократично. Има много стрес и самоконтрол в колегите, в крайна сметка за мен най-важен е подходът. Много важно е как ще подходиш", каза още ст. комисар Георги Хаджиев.

Той допълни, че с колегите му са били свидетели на ескалация на напрежението от последните дни и ако не е бил професионализмът на полицаите, е щяло да се стигне до сериозни сблъсъци. 

"Част от протестиращите ни поставят условия, няма да приемем налагане на правила от протестиращи, Ние си знаем правомощията и няма да се поколебаем да ги изпълним", подчерта още началникът на СДВР.

По думите му е трудно да се предвидят действията на протестиращите. На момента, според случващото се, се създава реорганизация на служителите на реда, търпението на полицаите е огромно, но все пак има някакви граници. 

"Разчитам на самоконтрола на колегите. Вярвам, че ще запазят самообладание. Не искам да коментирам обидите към тях", допълни директорът на СДВР.

Вижте целия брифинг във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Набиите ги и си заслужете прозвишето на полицейска държава на мутрите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
за съжаление хората на протеста намаляват и останалите да протестират се принуждават на такива стъпки, за да им обърнат внимание. Сигнализирай за неуместен коментар