България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общопрактикуващ лекар със скандални разкрития за борбата с Ковид-19

"Не знаем на коя линия сме, не ни дават нищо безплатно", алармира д-р  Виктория Чобанова

30.07.2020 | 09:03 Редактор: Тодор Петров

250 млн. лева ще бъдат допълнително отпуснати за сектор "Здравеопазване". За общопрактикуващите лекари обаче няма предвидени директни пари, въпреки че те също работят очи в очи с коронавируса.

"Те са нови пари, но няма да стигнат до изпълнителите на медицинска помощ. Парите ще бъдат насочени за увеличаване на заплатите в заетите в Министерството на здравеопазването - РЗИ, болници, НЕЛК, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция "Медицински надзор". За тези, които работим на първа линия, не се предвижда нищо", заяви д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че джипитата не получават по 1000 лева допълнително, което оставя лошо впечатление сред медиците.

"Наблюдаваме 80% от пациентите, които си стоят у дома, опитваме се да ги наместим в болница, когато те се влошат. Наблюдаваме всички карантинирани и контактни на болните... Всичко това без никакво финансиране. Не знаем даже на коя линия сме, никой не споменава за дейността на общопрактикуващите лекари", каза д-р Чобанова в студиото на "България сутрин".

Няма общопрактикуващ лекар в България, който да не се е срещал с поне един пациент, диагностициран с коронавирусна инфекция, предупреди тя. 

"Получаваме заповед да вършим нещо, а то не може да се върши. Започва звънене по телефоните, обяснения - понякога успяваме, друг път - не. Срещи с новия здравен министър най-вероятно ще има. От някои изказвания забелязваме, че и той не знае какво точно работят общопрактикуващите лекари", коментира още гостът в студиото.

Д-р Чобанова алармира, че джипитата имат нужда от ясни и работещи правила за това какво правят, когато имат карантиниран пациент. Самата тя в момента има десетина карантинирани пациенти и споделя, че чука на дърво те да не се разболеят.

"Никой не ни дава възможност да правим диагностика на коронавирусна инфекция. По този начин не можем да преборим епидемията. Трябва ни финансиране. 80% от болните са неосигурени, голяма част от тях нямат и телефони, трябва да ги издирваме активно. Никой не ни дава нищо безплатно. Безплатно получихме по 2 маски с разлепени ластици. Всичко си купуваме ние от средствата, които получаваме за медицинска дейност", сподели още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Тя не смята, че ще се справим с коронавирусната инфекция за по-малко от две години. Д-р Чобанова посочи, че вече имат заразени и починали колеги.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


4
4 rate up comment rate down comment 11
Анонимен
преди 3 години
Спрете да говорите глупости, кое ОПЛ се заинтересува за пациентите си, кое ОПЛ в почивен ден и след 17чси вдига тел когато му звънят пациенти, кое ОПЛ не е "ЕТ", след като сте ЕТ следва сами да си набавете ЛПС, колко години ВИЕ ОПЛ пребират хиляди левове заплати от НЗОК, защо сега ревете че и Вие сте на първа линия? Алчни сте всичко ОПЛ, само за пари ревете малко ли Ви са заплатите който получавате? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 4
Lalka Ancheva
преди 3 години
Mnogo sajaliavam. Ob6topraktikyva6tite lekari sa vazmojno mnogo dobri v profesiata si. No s goli raze ne mogat da pomagat do krai.Ostava da kaja BOG DA E DO VAS I DA VI PAZI! Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 2
Д-р Анелия Георгиева
преди 3 години
Браво,за,точните изводи и защита Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Айде, де... Борисов друго каза! Сигнализирай за неуместен коментар