България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се роди идеята за "Песен за Банкя"?

Разказ на композитора на музиката към нея - Хайгашод Агасян

29.07.2020 | 09:43 Редактор: Ивет Арабова

Песен за Банкя предизвика взрив от полюсни реакции в социалните мрежи. Своеобразният химн беше публикуван на официалната страница на столичния район, а в него участват известни певци, актьори и депутати. Кои са творците, които застанаха зад проекта "Песен за Банкя"? 

"Един хубав ден в началото на март се обади поетесата Румяна Николова, донесе стиховете и попита дали съм съгласен да напиша музиката. Вероятно са чули в общината, казаха, че много им е харесала. Аз съм свързан от детството с Банкя, родителите ми ходеха там всяко лято на процедури", каза за "България сутрин" композиторът на музиката към песента Хайгашод Агасян.

Агасян не е присъствал на записа в студиото, а заради пандемията той вероятно е правен поетапно. 

"Много ми харесва, звучи много мащабно. Това е огромен труд. Хората са изнервени от много неща, понякога нямам обяснение на реакциите им. Преди 2 г. имаше конкурс за химн на Димитровград, участвах в него, стигнахме 3 песни до финала. Скоро разбрах, че президентът Радев е роден там, но никога това не съм го свързвал. Тук няма политика, а творчество", обясни Агасян в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че атмосферата в Банкя е прекрасна, а и градът е подновен много. "Всяка песен има свой собствен живот, дано и тази песен има свой собствен път и хората да я прегърнат", каза композиторът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
petr1991@abv.bg
преди 3 години
Преди 30 г.слушах композитора с Недялко Йорданов на рецитал-концерт във Видин. Скромен и талантлив ! Мелодията и текстът са мн. добри.Клипът и снимките-също!Карантината ни затвори пътя за прекрасната Банкя-мечта за туристи и курортисти!!! П.Петров Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
petr1991@abv.bg
преди 3 години
Приятна мелодия,хубав текст,качествени снимки и клипове!Петър Петров Сигнализирай за неуместен коментар