България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Достатъчни ли са парите за изтощените медици в ковид отделенията?

"Така и не си изяснихме кои са тези на първа линия", посочи д-р Иван Маджаров

28.07.2020 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

Удължават до есента извънредната епидемична обстановка. Заделени са още пари за болниците и лекарите, борещи се с коронавируса. 67 млн. лева отпускат за помощи за лекарите на първа линия. Достатъчни ли са тези средства? 

"Рано е да се каже, има много условности. В последните месеци така и не си изяснихме кои са тези на първа линия. Няма формулировка "за работещите в ковид отделения". Дяволът е в подробностите. Има някои неща, които остават с горчив привкус. Колегите усещат, че чак такова даване няма. До крайните потребители стигат други сигнали", обясни председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

Той вярва, че новият здравен министър проф. Костадин Ангелов е много добре запознат с проблемите и ще даде точни формулировки.

"Проблемът с кадрите навсякъде е тежък, зависи от организацията. Няма място, в което да не е изтощен персоналът, който работи в ковид отделенията. Има болници, които командироват лекари и медицински сестри от други отделения. Трябва колегите и да си почиват", каза още д-р Маджаров.

Той заяви, че много болници са закъсали още преди 5-6 години, когато им е било заявено, че няма да им бъде платено за свършената работа . По думите му все още над 150 млн. лева се очакват като неразплатени от НЗОК.

"Има бюджети на лечебни заведения, които са практически неизпълними в отдалечените региони като Силистра и Видин, защото им налагаме безумни изисквания за персонала и сключване на договори с НЗОК. Някои от нашите лечебни заведения са посрещнали тази криза в предварително тежко положение. Почти няма болница, която да се е възстановила по време на работа", обясни председателят на БЛС в "България сутрин".

Той отбеляза, че хората не бива да се притесняват да посещават болниците заради коронавируса и трябва да обръщат внимание на другите си заболявания.

"Факт е, че този вирус няма да се размине до края на годината", подчерта д-р Маджаров.

"Парите на Здравната каса не са изчерпани, има дори икономия на средства по отделните пера. Не са платени очакваните 2400 PCR теста на ден. Въпросът е дали ще се съгласят мярката за плащане на лечебните заведения да стане 100%, а не 85%", разясни медикът и посочи, че няма спестени средства в болниците заради това, че липсва прием на пациенти.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК