България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отровените крави пили вода от канала часове преди инцидента, нямало им нищо

"Вероятно се касае за залпово замърсяване", подчерта областният управител на Хасково

28.07.2020 | 08:37 Редактор: Ивет Арабова

29 крави се отровиха и умряха, след като пили вода от канал край Димитровград, който се влива в р. Марица. Временно е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Води се досъдебно производство. Кога ще има резултати от пробите?

"Около 50 са населените места със спряно водоподаване. Взехме това решение при вида на труповете на животните. Кравите са пили от канал, който се влиза в р. Марица, до обяд чакаме резултатите да бъдат оповестени", каза за "България сутрин" областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Тя подчерта, че най-близкият град до мястото на инцидента е Димитровград, където има два големи завода.

"Предупредихме всички фермери, рибари, цялото население да са внимателни по поречието на реката. Сутринта беше докладвано, че няма друго смущаващо по обходите на река Марица. До края на деня ще бъде възстановено водоподаването, ако не - ВиК ще организира водоноски по населените места. Уранът във водата в Хасково е от съвсем друго тяло. Тук вероятно се касае за залпово замърсяване, вероятно е висока концентрация на замърсители, които са били пуснати за кратък период от време. По данни на фермера няколко часа преди това животните пак са пили от този канал и не е имало проблем", добави Здравкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ фермерът със загиналите крави ще бъде компенсиран, след като се изясни случаят.

"Проведох няколко разговора с директора на РЗИ-Хасково. Става въпрос за вероятно авария, а вследствие на нея са затворени 30 броя кладенци, които са разположени по поречието на река Марица", заяви новият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Той посочи, че най-близкият кладенец е разположен на 15 км. от река Марица. 

"Затварянето на тези кладенци ще спре водоподаването до краен потребител в 48 места. В Димитровград това са 10 село, Симеоновград - 6 населени места, плюс самият град, Харманли - 12, Любимец - 4 населени места, Свиленград - 16, включително самият град", допълни проф. д-р Ангелов.

Той заяви, че няма опасност за живота и здравето на хората.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК