България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За първи път Академията за мода връчи "Изгряваща звезда 2020"

Кои са победителите?

17.07.2020 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

За първа година Академията за мода присъди наградата “Изгряваща звезда” (Rising Star Award 2020) на най-добрите български млади дизайнери. Церемонията по награждаването беше предхождана от блестящ гала ревю-спектакъл. 

"Академията за мода открай време отделя внимание на новата смяна на творци, но досега това се е изразявало най-вече в приобщаването им към наши събития, като бекстейдж асистенти или пък да покажат по едно свое произведение. Имаме годишна награда "Най-добър млад дизайнер", но този път решихме фокусът да падне върху младите, най-перспективните модни дизайнери. Те до голяма степен са пренебрегвани", каза председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че големият акцент пада върху най-перспективните млади дизайнери, тъй като те имат огромен потенциал. 

"Те са непокорни, смели и са заредени с много нови идеи. "Изгряваща звезда 2020 г.  е съвършено нова награда, дело на прочутия наш бижутер Анжело Красини. Алегорията е повече от ясна - земното кълбо, звездата, която изгрява и преодолява гравитицията на онази традиция, която трябва да бъде обновено. Символ е на нещо ново", допълни модният експерт.

На бляското събитие бяха отличени четирите най-перспективни млади дизайнери на годината - Мариета Котова, Християна Мутафчиева, Кристина Колодеева и Стамена Константинова.

"Победителките в тазгодишната класация са възпитаници на Националната художествена галерия, НБУ или на университета в Саутхемптън, Южна Англия, където Мариета учи "Моден дизайн", каза още проф. Стойков.

От своя страна Мариета Котова, сподели, че не е очаквала да бъде наградена толкова скоро.

"Беше неочаквано, защото я получих в България. Оценката да я получиш тук е със сигурност много голяма, а стартът и подкрепата от Академията за мода и проф. Стойков е огромна", коментира Мариета пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Стойков пък посочи, че подходът на Академията за мода за избор на победителите е идентичен на този, по който се връчва "Златна игла" и "БГ модна икона". 

"Първата за най-добри български дизайнери, а втората за най-стилно облечени българи. Критерият е оценката на модните журналисти и критици, както и анализът на лайфстайл журналистите. Но този път понеже става дума за студенти по моден дизайн - Академията за мода, в частност и аз, направихме допълнителни консултации с ръководството на катедрите по дома в университетите", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК