България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Седем дни в Родопите" - какво да посетим?

Разказва авторът на новия пътеводител Ели Иванова

16.07.2020 | 09:40 Редактор: Наталия Тотева

Какво да посетим в Родопите разказва авторът на новия пътеводител "Седем дни в Родопите" - Ели Иванова. Тя сподели за "България сутрин", че за 7 дни са посетили около 30 места.

"Това е книга, която се появи в резултат на едно пътешествие в Родопите, което направихме миналото лято в продължение на седем дни. Преди това сме били многократно в Родопите, но за един уикенд, за няколко дни - отиваме на някое място, обикаляме наоколо. Този път решихме да ги преминем от край до край", каза Иванова.

По думите ѝ за обиколката е бил подготвен предварителен план.

"Предпочитам като отида някъде да имам план, защото по този начин посещаваме повече места", обясни тя.

"Част от плана не успяхме да изпълним, затова се върнахме по-късно. Когато работих по книга реших да включа и още няколко места от предишни посещения, но също по този маршрут - по главните пътища от Ивайловград до Гоце Делчев, който нарекохме Родопската магистрала, тъй като пътищата са добри, но по тях се пътува доста бавно", добави Иванова за Bulgaria ON AIR.

Според нея характерно за Източните Родопи е, че те са малко по-ниски със заоблени хълмове.

"Те са невероятно наситени на тракийски светилища. Западната част на Родопите е по-висока, там се намира и първенецът на планината Перелик, до който за съжаление на може да отиде турист, тъй като на него има военен обект. Но на близкия връх Орфей, който е само с три метра по-нисък, може да се изкачи човек", каза Ели и добави, че река Арда е била техен неотменен спътник.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК