България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Абсурден случай с възрастен мъж под карантина заради Ковид-19

Николай Генов не е посещаван от лекари, не му е казано и как да се лекува

13.07.2020 | 08:27 Редактор: Александра Иванова

 

Ковид-19 върлува у нас вече пети месец. Поведението на вируса все още ни изненадва, дори вирусолозите го смятат за непредсказуем. Тенденцията, която се затвърди е, че покосява най-вече хората с придружаващи заболявания, както и възрастните. Именно затова Националният оперативен щаб призовава да пазим най-вече тях. Пази ли ги обаче здравната ни система и има ли пробойни? 

Фотографът Николай Генов попада едновременно в рисковата група на възрастните хора и тези с придружаващи заболявания. Той разказа в "България сутрин", че е бил диагностициран с Ковид-19 и карантиниран вкъщи. По време на карантината, която все още изкарва, не го е посетил лекар и не е получил указания как да се лекува. 

"Преди месец получих проблеми със сърцето. След преглед в болницата лекарите установиха, че съм в прединфарктно състояние. Имам изкаран инфаркт в миналото. Поставени са ми 3 стента, сега ми сложиха още един. Казаха, че трябва да ми сложат и пейсмейкър, но преди това да си направя тест за Ковид-19", разказа той.

Тестът му излиза положителен.

"Казаха, че трябва да си стоя вкъщи. Така и стана. По време на карантината никой лекар не ме потърси да види как съм, наложи се аз да ги търся по телефона. Вирусологът в общината ми каза, че всеки момент ще дойдат. Обадих се в болницата, по телефона една жена ми каза, че никой не им е дал обещаните 1000 лв. към заплатата", каза още той.

Единственото здравно предписание, което получава Николай, е от личния си лекар, който му казва да взима антибиотик превантивно. По време на карантината на фотографа все пак идва някой от РЗИ. Но само, за да му връчи предписание за карантиниране.

"От РЗИ се обадиха на десетия ден. Казаха, че трябва да ми връчат предписание за изолация и да сляза до улицата, за да ми го дадат. Аз отказах, защото все пак съм под карантина. Това е пълно безхаберие. Тя се качи, не прояви никакъв интерес какво е здравословното ми състояние. Оказа се, че тя не е медицинско лице, а разносвач на предписания", каза още Генов.

"Слагам диагноза на здравната система - там става въпрос само за пари. Службите са не само, за да се показват по телевизията, а да вършат реална работа. Какво щеше да стане, ако състоянието ми се беше влошило?", пита се фотографът.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 1
пфф
преди 6 месеца
Ето това е прехвалената ни организация и великите ни лекари "на първа линия"! Сигнализирай за неуместен коментар