България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спасков за Ковид-19: 80% са само носители, едва 5% са в тежко състояние

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята доц. Спас Спасков

06.07.2020 | 08:50 Редактор: Александра Иванова

Броят на регистрираните случаи на Ковид-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството обаче отказва да затяга мерките за ограничаване на вируса. Отговорността е прехвърлена на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти? 

Бившият директор на болница "Пирогов" - доц. Спас Спасков, заяви пред "България сутрин", че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители.

"80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той.

Доц. Спасков отдава завишения брой на случаите на многото тестове, които се правят.

"Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на Ковид-19. Това е стабилно състояние", обясни той пред Bulgaria ON AIR. 

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно.

"Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", изтъкна той.

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята бившият директор на "Пирогов".

"Благодарение на напрежението в системата видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка. Печелим, но не трупаме запаси. Когато ще се посреща вълна, трябва да бъдем подготвени и това трябва да бъде ангажимент и на болницата, и на държавата, но не Здравната каса", отбеляза специалистът.

Над 400 е броят на установените медици с Ковид-19 в България. 

"Този процентът е нисък. Обръщаме им внимание. На този етап броят на носителите медици е 3 на 1000, няма да се събори системата", каза още той.

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Да има работа за психиатрите Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Към анонимен
преди 3 години
За да бъдат популярни и да генерират интерес. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ето, изобщо не е такава драма. Не мога да разбера, защо медиите не спирате да депресирате хората. Сигнализирай за неуместен коментар