България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Как кризата промени търсенето на имоти и какво се случва с цените им?

Мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева с експертен коментар

03.07.2020 | 09:55 Редактор: Наталия Тотева

Пандемията от Ковид-19 ни затвори по домовете. Промениха ли потребителските нагласи на хората спрямо недвижимото имущество и стойността му на пазара? Според мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева домът е станал по-ценен.

"Той стана убежище както за нас в тази ситуация - извънредната и днес, но става убежище и за парите. Той винаги е бил такъв. Българинът се чувства по-богат, когато има дом, когато има имот", каза Стойчева за "България сутрин".

По думите ѝ кризата е променила търсенето.

"Хората започнаха да търсят малко по-големи имоти, с възможност да има кабинет, с възможност да могат да учат децата, да могат да работят родителите вкъщи. Промени се търсенето не само на апартаменти, хората започнаха да се оглеждат за къщи близо до големите градове, като второ жилище по-скоро", отбеляза мениджърът на Imoti.net за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че 2019 г. е била много силна за пазара на имоти, като се е очаквало 2020 г. да бъде по-спокойна, но тя е започнала с ръст на сделките и цените.

"Март месец пауза. Не бихме могли да кажем, че този спад, който чакат купувачите, се е случил. Има спад при цените, но той не е толкова значим - 5-10%, рядко 15% за имоти в някои райони. Причините това да не се случи са много - една от големите причини са лихвите, които дават банките при кредитиране", коментира Стойчева.

Според нея е започнал интерес към имотите в курорти в определена степен, но много повече към къщите и парцелите, които са в близост до големите градове.

Предстоят петите годишни награди на Imoti.net за най-добрите в недвижимите имоти. Те ще се проведат на 7 юли, а сайтът отбелязва 20-ата годишнина от създаването си. Снежана Стойчева сподели, че организацията на събитието е била по-трудна от обикновено.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК