България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Кюстендил имало комплексна безотговорност, маските били нещо невиждано

Това каза за Bulgaria ON AIR кметът на града Пламен Паунов

02.07.2020 | 09:28 Редактор: Наталия Тотева

От всички 165 новозаразени с Ковид-19 за денонощието - 9 са в област Кюстендил. Кметът на града Петър Паунов отбеляза за Bulgaria ON AIR, че много от заболелите не са споделяли контактните си лица и по този начин са проявили безотговорност.

"Леглата отново са 40, към момента 17 човека са настанени в болницата, трима от тях са с по-лека симптоматика. При останалите ситуацията се оценява като средно тежко състояние. Натискът върху Спешния център продължава да е сериозен", каза Паунов за "България сутрин".

Празникът на черешата в Кюстендил бе проведен виртуално. Според кмета хората са проявили комплексна безотговорност още в началото на кризата.

"Голяма част от заразените не споделяха контактните, за да не бъдат карантинирани. Това позволи да не може да бъде реагирано своевременно", обясни Паунов.

"Първоначално имаше карантина от 10 до 22 ч., след това преминахме към денонощна. След разговори и много работа на екипите ни на място е налице осъзнаване", допълни той.

Паунов уточни, че много хора са дошли като сезонни работници в града.

"Маските бяха нещо нечувано и невиждано, това постави цялата организация в риск", обясни градоначалникът.

Относно ромския квартал "Изток" в града, според Паунов в е такава голяма маса винаги има хора, които остават отстрани от информационния поток. Кметът заяви, че медицински кабинет в квартал "Изток" ще заработи в 4-то СОУ.

Според него събиранията на хора в закрити пространства са основната причина да има толкова заразени.

"Много бързо решихме, че всичко е отминало и подценихме събитията на закрито. Основно организираните балове, отварянето на затворените заведения - в момента са в основата на кризата. Ние нямаме случай на заразяване в открити пространства, нашите съграждани се съобразяват със спазване на дистанция", подчерта Паунов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Кюстендил е с прекрасен център и ужасяващи квартали Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
A задължението на кмета е управляемата комплексност!!! Сигнализирай за неуместен коментар