България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Измерението на заплахата от новия щам на свинския грип от Китай

"Хората нямат имунитет срещу новите вируси, свинята е много удобна за развитието им", каза проф. Радостина Александрова

01.07.2020 | 09:29 Редактор: Александра Иванова

Учени от Китай алармираха, че се задава нов щам на грип, подобен на свинския от 2009 г., който има потенциал да се превърне в пандемия. Идентифициран е в Китай. Вирусът може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална пандемия.

Вирусологът проф. Радостина Александрова заяви пред "България сутрин", че годишно се появяват 5,3 нови вируса и самата му поява не е толкова притеснителна. 

"Всяка година се появяват нови вируси. От тях 60-70 засягат човека, а 3 или 4 идват от животни. Новите вируси са опасни за хората, защото нямаме изграден имунитет. Свинята е много удобна за развитие им, тя е като вълшебна колба, в която се появяват нови и нови", обясни вирусологът.

Радостина Александрова посочи, че все пак имаме някакъв изграден имунитет към свинския грип.

"През 2009 г. имаше основателни причини за притеснение, беше доста сериозна пандемия. Обхвана хората до 20-29 г., смъртните случаи бяха при 60% от тях. Това е сравнително нов вирус, имаме остатъчен имунитет, в кръвта ни има антитела", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова коментира, че голяма част от вирусите идват от Изтока заради голямата територия.

"Не всички идват от Азия. Грипните и двата SARS от 2002-2003 г. дойдоха от там наистина. Но територията е огромна и най-гъсто населена, с много голямо биоразнообразие", каза тя.

В биологията рядко 1+1 е 2, подчерта вирусологът. Това е причината ковонавирусът да ни изненадва.

"Коронавирусите притежават наследственост и изменчивост, затова човешкият организъм не успява да отговори с кръстосан имунитет на Ковид-19. Всеки един отговор, който намерим за него, ни създава нови въпроси", изтъкна тя.

Ковид-19 не показва признаци да си тръгва, смята проф. Александрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Този Китай ще ни умори тотално! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
2009 не тръгна ли пак от Китай свинския грип?А и навсякъде по света има свинеферми, защо все от при тях започват такива болести? Сигнализирай за неуместен коментар