Вирусолог: Ковид-19 не е отслабнал, само мерките го възпираха

Нарасна броят на безсимптомните носители, намаляха тези, които прекарват вируса тежко

29.06.2020 | 19:31 Редактор: Александра Иванова

След седмицата с рекорден брой заболели от Ковид-19, през изминалото денонощие регистрирахме спад. Установените случаи са 66.

Разраства се огнището в Смолян - новозаразените в завода за авточасти са 60. Предприятието беше затворено за 24 часа за дезинфекция, но ще продължи да работи. 

Всички 12 работници от вагоноремонтния завод в Септември са под карантина. Никой от заразените там няма симптоми или нужда от хоспитализация. Последно са установени още 4 души, дали положителна проба за Ковид-19 в областта там.

Според професор Радка Аргирова, вирусът все още не е отслабнал, а единствено мерките, които се спазваха доскоро, държаха разпространението на заразата ниско. 

"Нарасна броят на носителите на Ковид-19, които са с леки симптоми или никакви. Намаля броят на тези, които много тежко прекарват вируса и може би оттам идва, че вирусът е отслабнал", обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според някои математически модели, до края на пандемията починалите с коронавирус в България ще надхвърлят 400, въпреки че вирусът става по-толерантен.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК